FinansWatch

Efter hvidvasksag: Flere end hver anden dansker mener Danske Bank-topchef bør træde tilbage

Ifølge en ny måling foretaget af Wilke for FinansWatch mener flere end hver anden dansker, at Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, bør gå af som følge af afsløringerne om hvidvask af milliarder gennem bankens estiske filial.

Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Flere end hver anden dansker mener, at Danske Banks adm. direktør, Thomas F. Borgen, bør træde tilbage på grund af bankens hvidvasksager, som Berlingske har oprullet.

Det fremgår af en ny opinionsmåling foretaget af analysehuset Wilke for FinansWatch blandt et repræsentativt udsnit af danskere over 18 år.Konkret svarer hele 60,6 pct. i målingen, at Thomas F. Borgen bør træde tilbage. Kun 12,8 pct. svarer, at han ikke bør træde tilbage, mens resten svarer, at de ikke ved det.

"Det er helt klart, at han er under pres, og det er banken også," siger Lars L. Nielsen, direktør i rådgivningsvirksomheden Nielsen Network, til FinansWatch.

I målingen svarer svarer desuden hele 62 pct. af danskerne, at Danske Banks bestyrelse bør afsætte Thomas F. Borgen som topchef. 11,5 pct. svarer, at bestyrelsen ikke bør afsætte topchefen, mens resten svarer, at de ikke ved det.

Ifølge målingen er der ikke signifikante forskelle på, hvordan mænd og kvinder eller forskellige aldersgrupper ser på spørgsmålet om Thomas Borgens fremtid. Dog er nordjyder markant mere kritiske over for Danske Banks førstemand end befolkningen som helhed.

(Artiklen fortsætter under grafikken.)

Jon Kiellberg, der er adm. direktør og ledelsesrådgiver i bureauet Re-mind, mener, at det er en alvorlig sag for bankens øverste ledelse, og at det har stor betydning som leder, når man kan se, at så mange ønsker ens afgang.

"Jeg tror også, at bestyrelsen nu går med overvejelser om, hvad der skal ske. Den tidligere topchef Eivind Kolding røg med kampagnen New Standards på noget, der er mindre end dette, som er en af de største hvidvaskskandaler i Europa," siger han.

Stigende andel kritiske danskere

Wilkes måling er foretaget i slutningen af juni og begyndelsen af juli, men inden at Berlingske i sidste uge kunne afsløre, at yderligere 28 mia. kr., end det hidtil har været fremme, angiveligt er blevet vasket hvide gennem Danske Bank.

På vegne af FinansWatch foretog Wilke en lignende måling i september sidste år. Dengang svarede 52,6 pct. af danskerne, at Thomas F. Borgen selv bør træde tilbage på grund af hvidvasksagerne. 19,4 pct. svarede, at topchefen bør fortsætte i chefstolen, mens resten svarede "ved ikke."

Ser man på spørgsmålet om, hvorvidt Danske Banks bestyrelse bør afsætte bankens topchef, svarede 53,9 pct. "ja" tilbage i september sidste år.

Dermed viser målingen, der har en statistisk usikkerhed på plus/minus 3,06 pct., at der i perioden har været en stigning i andelen af danskere, som mener, at hvidvasksagerne bør have konsekvenser for bankens topchef.

(Artiklen fortsætter under grafikken.)

"Da vi ikke har alle nuancerne i sagen, er det sindssygt vigtigt for Danske Bank og den øverste chef at få alle nuancerne i sagen frem," siger rådgiveren Lars L. Nielsen.

"Mit råd vil være at fremskynde deres egen undersøgelse af sagen og ikke først afslutte den til september. De skal fremskynde alt, hvad de kan," fortsætter han med henvisning Danske Banks interne undersøgelse, som banken har meldt ud vil blive offentliggjort senest til september.

Ledelsrådgiver Jon Kiellberg mener ligesom sin kollega, at Danske Bank gør klogt i at fremskynde undersøgelsen.

Danske Banks kunder mindre kritiske over for Thomas Borgen

Ifølge Wilkes opinionsmåling ser kunderne i Danske Bank overordnet lidt mere mildt på bankens hvidvasksager end danskerne som helhed. Således svarer 43,4 pct. af de adspurgte i undersøgelsen, som også er kunder i Danske Bank, at Thomas F. Borgen bør træde tilbage, mens 23,3 pct. svarer, at han ikke bør træde tilbage, og 33,3 pct. svarer, at de ikke ved det.

Nogenlunde de samme tal gør sig gældende på spørgsmålet om, hvorvidt bestyrelsen bør afsætte topchefen. Når man udelukkende ser på svarene fra Danske Banks kunder, skal man dog have for øje, at den statistiske usikkerhed er plus/minus 5,7 pct.

Hvis man spørger de ca. 70 pct. af befolkningen, der ikke er kunder i Danske Bank, så svarer godt to ud af tre, eller 67,7 pct., af de mener at Thomas Borgen selv bør gå. Kun 8,6 pct. mener, at han ikke skal gå af. Og hele 68,8 pct. mener, at bestyrelsen burde afsætte bankens topchef, mens blot 6,8 pct. ikke mener, at bestyrelsen skal afsætte Borgen.

Det er ikke en entydig god nyhed for Danske Bank, at bankens egne kunder ser mindre kritisk på bankens rolle i hvidvasksagerne end befolkningen som helhed.

Godt nok er det positivt i forhold til bankens arbejde med at beholde de eksisterende kunder. Men på grund af en årlig brutto afgang af kunder, eksempelvis i forbindelse med kunders dødsfald og normale skift til andre banker, er banken også afhængig af at hente nye kunder for at fastholde sin kundebase.

En direktør har allerede forladt banken

Sagen har foreløbig fået konsekvenser for bankens mangeårige direktionsmedlem Lars Mørch, som tidligere på året valgte at forlade banken. I maj valgte desuden Henrik Ramlau-Hansen, Finanstilsynets daværende formand, at trække sig. Han var økonomidirektør i Danske Bank og havde ansvaret for, at banken overholdt lovgivningen, mens der foregik hvidvaskning af penge gennem bankens estiske filial.

Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, har dog også haft relationer til denne del af forretningen, da han frem til juni 2012 som chef for bankens internationale forretninger havde ansvaret for Danske Banks estiske filial.

Han har dog hidtil afvist at være parat til at forlade sin post.

"Jeg har selv overvejet min rolle i denne sag, og om man skal overlade ansvaret til andre. Men sammen med bestyrelsen er vi kommet frem til, at de kompetencer, vi har bygget op, er til stede, og så er det mit ansvar at sørge for, at vi ikke kommer i den situation igen," sagde Thomas F. Borgen 4. maj til FinansWatch.

Omvendt har bestyrelsesformand Ole Andersen, blandt andet på bankens generalforsamling 15. marts, understreget, at banken er parat til drage konsekvenser, også ledelsesmæssige, når den interne undersøgelse er klar.

"Vi forventer derfor senest i september i år at kunne offentliggøre resultater, men det kan ikke afvises, at vi før det vil være i stand til at drage delkonklusioner," sagde Ole Andersen på generalforsamlingen i marts.

Danske Bank har siden valgt at forholde sig ret tavse i forhold til de delkonklusioner, der er blevet forelagt bestyrelsen. Formand Ole Andersen sagde dog 3. maj til FinansWatch, at Finanstilsynets kritik af banken og de foreløbige resultater af bankens interne undersøgelse ikke havde givet anledning til, at bestyrelsen ikke skulle have tillid til direktionen.

"Danske Bank er ved at lave en undersøgelse, og det, der bliver spændende, er, om bestyrelsen bliver skuffet over resultaterne. Hvis det er tilfældet, kan det godt være, at bestyrelsens tillid bliver svækket, og at de så må gøre noget. Der skal absolut være tillid mellem ledelse og bestyrelse," siger Lars Krull, bankforsker ved Aalborg Universitet.

Han tilføjer dog, at hvis bankens topledelse omvendt hele tiden har spillet med åbne kort over for bestyrelsen, skulle resultaterne af den interne undersøgelse ikke komme som en overraskelse for bestyrelsen.

"Derfor bliver det spørgsmål om temperament og tillid mellem ledelse og bestyrelse, der skal afgøre det, når rapporten kommer," siger han.

Tager sagen alvorligt

FinansWatch har forsøgt at indhente en kommentar fra Danske Bank til resultaterne i opinionsmålingen, som FinansWatch har præsenteret banken for.

Danske Bank forholder sig ikke direkte til spørgsmålet om Thomas F. Borgens fremtid, men bankens pressechef, Kenni Leth, konstaterer i et skriftligt svar, som FinansWatch også omtalte tirsdag, at det er åbenlyst, at man med denne sag hverken har levet op til sine egne eller samfundets forventninger.

"Vi er godt klar over, at vi har en stor opgave foran os med at bevise, at vi tager bekæmpelsen af hvidvask dybt alvorligt," lød det fra Kenni Leth tirsdag i en artikel på FinansWatch om, at hvidvasksagerne har svækket bankens troværdighed markant.

"Vi har allerede gjort en række tiltag, og i dag arbejder næsten 1000 medarbejdere direkte med dette område. Vi har grundige og omfattende undersøgelser i gang, som bl.a. skal sikre, at vi får draget den nødvendige læring, og at noget lignende aldrig kommer til at ske igen. Som vi har sagt tidligere, vil bestyrelsen træffe beslutning om eventuelle yderligere konsekvenser og tiltag, når vi konkluderer på undersøgelserne – senest i september."

Læs FinansWatchs øvrige artikler om målingen om hvidvask og Danske Bank her:

Ny måling: Hvidvasksager svækker Danske Banks troværdighed markant

Stort flertal af danskere går ind for strenge hvidvaskstraffe  

Mere fra FinansWatch

Instabank sagsøger Lunar efter droppet opkøb

Afblæsningen af Lunars opkøb af norske Instabank står nu til at udløse et søgsmål mod den danske fintechbank. ”Vi regner med, at næsten alle aktionærer vil være med,” siger adm. direktør.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs