FinansWatch

Ny måling: Hvidvasksager svækker Danske Banks troværdighed markant

Ifølge en ny opinionsmåling mener et stort flertal af danskerne, at sagerne om hvidvask i Danske Bank har svækket bankens troværdighed i meget høj grad eller høj grad. Ifølge rådgiver har banken mistet kontrollen over kommunikationen.

Den danske befolkning ser med stor alvor på sagerne om hvidvask i Danske Bank, som ifølge Berlingskes afsløringer er blevet brugt til hvidvask for over 50 mia. kr.

En ny opinionsmåling foretaget blandt 1.024 repræsentativt udvalgte danskere af analysehuset Wilke for FinansWatch viser, at godt otte ud af ti danskere mener, at hvidvasksagerne har skadet Danske Banks troværdighed.

Ifølge undersøgelsen mener 50,1 pct. af danskerne, at sagerne om hvidvask har svækket bankens troværdighed i meget høj grad.

20,1 pct. af befolkningen vurderer, at sagerne om hvidvask i Danske Bank har svækket bankens troværdighed i høj grad. 12 pct. af de adspurgte svarer "i mindre grad", mens blot 8,5 pct. vurderer, at sagerne slet ikke har svækket bankens troværdighed. 9,2 pct. ved ikke, om hvidvask-sagerne har skadet bankens troværdighed.

"Det er meget alvorligt for Danske Bank. Det er en sag, hvor banken har mistet kontrollen over kommunikationen," siger Lars L. Nielsen, direktør i rådgivningsvirksomheden Nielsen Network, til FinansWatch.

Troværdighed er svækket

Opinionsmålingen er foretaget i slutningen af juni og begyndelsen af juli, men inden det i sidste uge kom frem, at yderligere 28 mia. kr., end det hidtil har været kendt, muligvis er blevet vasket hvide gennem Danske Bank.

Wilke foretog tilsvarende måling om deres holdning til Danske Banks hvidvasksag i slutningen af september sidste år. Den nye undersøgelse viser, at bankens troværdig i perioden er blevet yderligere svækket set med danskernes øjne.

Til sammenligning mente 35,1 pct. og 28,4 pct. af danskerne, at bankens troværdighed er blevet svækket i meget høj grad og høj grad, da de blev spurgt om emnet i september sidste år.

(Artiklen fortsætter under grafikken.)

"Det er en sag, hvor der sandsynligvis er nogle nuancer, der set med bankens øjne ikke kommer frem. Det er meget normalt i denne typer sager, hvor afsløringerne er så store, at nuancerne går tabt. Det er en krise, der er ude af kontrol, og kriser ude af kontrol har det med at blive selvopfyldende i forhold til, hvilke konsekvenser sagen får," siger Lars L. Nielsen.

Danske Bank: Stor opgave foran os

Kenni Leth, pressechef i Danske Bank, udtaler i et skriftligt svar til FinansWatch, at det er åbenlyst, at man med denne sag hverken har levet op til sine egne eller samfundets forventninger.

"Vi er godt klar over, at vi har en stor opgave foran os med at bevise, at vi tager bekæmpelsen af hvidvask dybt alvorligt," udtaler han og fortsætter:

"Vi har allerede gjort en række tiltag, og i dag arbejder næsten 1000 medarbejdere direkte med dette område. Vi har grundige og omfattende undersøgelser i gang, som bl.a. skal sikre, at vi får draget den nødvendige læring, og at noget lignende aldrig kommer til at ske igen. Som vi har sagt tidligere, vil bestyrelsen træffe beslutning om eventuelle yderligere konsekvenser og tiltag, når vi konkluderer på undersøgelserne – senest i september."

Rådgiver: Fremlæg alt

Jon Kiellberg, der er adm. direktør og ledelsesrådgiver i bureauet Re-mind, mener også, at sagerne om hvidvask er alvorlige for Danske Banks omdømme i befolkningen.

"Hvis det var første gang, at Danske Bank var i problemer i offentligheden, ville tallene nok være noget lavere. Men banken har haft en forhistorie med mange sager, lige fra bankens ageren op til finanskrisen, New Standards og nu hvidvasksagen. Jeg tror derfor, at mange spørger sig selv: Hvorfor skal vi stole på banken denne her gang?" siger Jon Kiellberg.

Ifølge ledelsesrådgiveren gør Danske Bank klogt i at ændre sin kommunikationsstrategi ved at lægge alle oplysninger om sagen åbent frem. Også selvom banken har bedyret, at man vil offentliggøre resultaterne af sin egen undersøgelse af sagen til september.

"Man bliver nødt til at lægge alt, man ved, åbent frem. Det er meget ubehageligt, men det er ligesom at tage et plaster af såret. Det bliver kun værre, hvis man trækker det i langdrag. Det er værre for banken, at der hele tiden kommer nye oplysninger frem," siger han.

To ting afgørende for aktiekurs

Lars Krull, der er seniorrådgiver og bankforsker ved Aalborg Universitet, peger også på, at der er været mangler i Danske Banks håndtering af hvidvasksagen.

"Det er ikke sådan, at sagen generelt svækker bankens troværdighed i forhold til den enkelte kunde. Men målingen er et udtryk for, at kunderne selvfølgelig er kede af at være kunder i en virksomhed, hvorom der er nogle ting, der ikke bliver kommunikeret rigtigt," siger han.

Hvidvasksagen har også haft konsekvenser for Danske Banks aktiekurs, der er faldet med omkring en femtedel siden årsskiftet. Ifølge Per Grønborg, aktieanalytiker i SEB, er der to ting, der bliver afgørende for udviklingen i bankens aktiekurs i de kommende år.

Det ene er, om banken får signifikante bøder, siger aktieanalytikeren. Mens de danske myndigheder ikke har udstedt bøder til banken, risikerer banken således at få en bøde af de amerikanske myndigheder, fordi en stor del af hvidvaskningen er sket i amerikanske dollars.

"Det andet, der er vigtigt for banken, er spørgsmålet om, hvorvidt man kan fastholde sin indtjeningsbase. Det er kulminationen af afgangen af eksisterende kunder og tilgangen af nye kunder. Det er det, som har ramt Nordea tilsyneladende relativt hårdt. Kunderne vender i stigende grad Nordea ryggen og har gjort det over en længere periode. Men jeg ser ikke Danske Banks indtjeningsbase være eroderet om 12 til 24 måneder," siger Per Grønborg.

Stort flertal af danskere går ind for strenge hvidvaskstraffe  

Mere fra FinansWatch

Valgkampen var smal og hård - nu skal bestyrelsen i P+ have fokus på hele medlemsskaren

Uenighed er en del af et sundt medlemsdemokrati, men når man samles i en bestyrelseslokale er der ikke plads til særinteresser. I stedet skal fokus være på hele medlemsskaren. Sådan lyder det fra bestyrelsesformand i pensionskassen P+, Kim Duus, der efter en konfliktfyldt valgkamp til fire poster i pensionskassens bestyrelse nu skal have skabt fælles fodslag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs