FinansWatch

Stort flertal af danskere går ind for strenge hvidvaskstraffe

Et stort flertal af den danske befolkning mener, at der skal slås hårdt ned på finansielle virksomheder og deres ledelse, hvis man bryder hvidvaskreglerne. Det viser en ny opinionsmåling foretaget af Wilke for FinansWatch.

Foto: Colourbox

Finansielle selskaber og ledere i finansvirksomheder skal kunne straffes hårdt, hvis de overtræder hvidvaskreglerne.

Det mener et stort flertal af den danske befolkning, fremgår det af en opinionsmåling, som analysehuset Wilke har foretaget for FinansWatch.

67,5 pct. af den danske befolkning mener, at myndighederne skal kunne afsætte direktører og bestyrelsesmedlemmer i finansielle virksomheder.

Samtidig mener 58,2 pct. af danskerne ifølge målingen, at myndighederne også skal kunne afsætte ledende medarbejdere udover direktionen og bestyrelsen, hvis de overtræder hvidvaskreglerne.

Skærpede regler på vej

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti blev sidste år enige om at styrke indsatsen mod hvidvask i den finansielle sektor.

Som en del af aftalen lød det, at aftalepartierne ønskede at skærpe kravene til ledelsesmedlemmers egnethed og hæderlighed (fit & proper-reglerne), sådan at overtrædelser af hvidvasklovgivningen indgår i Finanstilsynets i bedømmelsen af topledelsen.

Desuden blev politikerne også enige om, at hvidvaskansvarlige i bankerne, men som ikke er en del af direktionen, også er omfattet af de skærpede krav. Den styrkede hvidvaskindsats mangler dog endnu at blive udmøntet konkret i lovgivningen.

Analysehuset Wilke spurgte første gang danskerne om deres holdning til strammere hvidvask-regler i slutningen af september sidste år. Den nye undersøgelse for FinansWatch, der er foretaget i slutningen af juni og begyndelsen af juli, viser, at danskerne fortsat entydigt er tilhængere af strammere konsekvenser af brud på hvidvask-reglerne.

Opinionsmålingen viser, at hele 68,7 pct. af danskerne mener, at myndighederne i særligt grove tilfælde skal kunne inddrage en finansiel virksomheds licens og dermed lukke virksomheden. Det er en stigning fra 64,2 pct. siden september sidste år.

Netop det at kunne lukke en virksomhed i særligt grove tilfælde, er et element, som aftalepartierne på hvidvaskområdet er blevet enige om at indføre.

"Der er tale om en meget indgribende sanktion, som skal anses som den yderste konsekvens, og derfor vil der i vurderingen af anvendelsen bl.a. blive lagt vægt på overtrædelsernes grovhed og hyppighed," lyder det i aftalegrundlaget.

Milliarder vasket hvide i Danske Bank

Myndighedernes fokus på hvidvask begyndte for alvor, da det via Berlingskes afsløringer sidste år kom frem, at Danske Banks etiske filial i en årrække blev misbrugt til hvidvask af mange milliarder kroner.

I sidste uge kom det frem, at yderligere 28 mia. kr., end det hidtil har været kendt herhjemme, er blevet vasket hvide gennem banken. Dermed er over 50 mia. kr. hvidvasket i banken, når man gør det op samlet set.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har været meget hård i sin kritik af Danske Bank:

"Jeg er provokeret af, at det indtil videre ser ud til, at man kan være involveret i sådanne aktiviteter, uden at det får - indtil nu - tilstrækkelige konsekvenser. Men jeg kan ikke lovgive med tilbagevirkende kraft," sagde han for nylig til Jyllands-Posten.

Mere fra FinansWatch

Valgkampen var smal og hård - nu skal bestyrelsen i P+ have fokus på hele medlemsskaren

Uenighed er en del af et sundt medlemsdemokrati, men når man samles i en bestyrelseslokale er der ikke plads til særinteresser. I stedet skal fokus være på hele medlemsskaren. Sådan lyder det fra bestyrelsesformand i pensionskassen P+, Kim Duus, der efter en konfliktfyldt valgkamp til fire poster i pensionskassens bestyrelse nu skal have skabt fælles fodslag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs