FinansWatch

Automatisering vil koste tusindvis af jobs i finansverden

Internationale storbanker spår kraftig nedgang i antallet af ansatte som følge af digitaliseringen.

Foto: Matt Rourke/AP/ritzau

Den amerikanske storbank Citigroups investeringsbankforretning kan meget vel komme til at skære op mod halvdelen af sine medarbejdere inden for teknologi og drift inden for de næste fem år, efterhånden som banken erstatter medarbejdere med maskiner. Det er det kraftigste signal om, at den del af finansverden står over for store forandringer.

Det skriver Financial Times.

"Vi har 20.000 operationelle roller. Over de næste fem år kunne man gøre det til 10.000?," spørger Jamie Forese, direktør i Citigroup og chef for bankens "institutional client group", investeringsbankafdeling, til avisen og peger på, at netop det driftsmæssige område er mest relevant for substitution med computere.

Ifølge avisen vil det, hvis man regner de samme forholdsmæssige tal igennem på verdens største investeringsbanker, medføre, at man vil skære flere jobs de kommende år, end man har gjort siden finanskrisen, hvor de seneste ti år har kostet 60.000 stillinger.

Hos Barclays er chefen for investeringsbankdelen også i den gruppe, der tror på markante reduktioner. En lille gruppe medarbejdere vil tjene mere, mens medarbejdere med opgaver af "lavere værdi" vil blive erstattet af en computer.

"Hvis dit job involverer at trykke en masse på keyboards, så er det mindre sandsynligt, at du vil have en lykkelig fremtid," lyder det fra Tim Throsby hos Barclays.

Samme synspunkt har man hos Goldman Sachs, hvor man ikke kan se nogen grund til, at udviklingen ikke skulle fortsætte. Hos HSBC har man dog mere moderate forventninger. Her vurderer Samir Assaf, chef for investeringsbankdelen, at man ikke har så langt igen.

"Vi kommer til et punkt, hvor man fra et perspektiv af risikohåndtering ikke kan skære meget mere. Jeg tror, der måske er yderligere 5 til 10 pct. at komme efter fra nu og fem år frem."

Med de ominøse spådomme kommer også mindre triste forudsigelser. Flere investeringsbanker ser nemlig, at den nye teknologi vil kunne skabe nye forretningsmuligheder, ligesom andre ser sig selv øge medarbejdertallet inden for salg og investeringsresearch.

ritzau/FINANS

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere