FinansWatch

Spekulation i danske aktier får aktionærforening til at kræve åbenhed

Dansk Aktionærforening mener, det er problematisk, at udenlandske investorer spekulerer imod danske aktier. Finanstilsynet mener derimod, det kan være med til at give en bedre prisdannelse på markedet.

En netop offentliggjort undersøgelse fra Dansk Aktionærforening viser, hvilke danske pensionsselskaber, som tjener penge på at låne deres aktier ud til investorer, som short-sælger aktierne, og dermed tjener penge på at de danske aktier falder i værdi. Fænomenet falder ikke i god jord hos aktionærforeningen, som fik lavet undersøgelsen, så pensionskunderne kan tage stilling til, om det er sådan, de ønsker, deres pensionsselskab skal tjene penge, skriver erhvervsmediet Finans.

"Der skal være transparens, så man som medlem af en pensionskasse kan tage stilling. Dybest set er det vel ikke anderledes, end hvis man som medlem ikke ønsker, at pensionskassen f.eks. ejer tobakaktier. Den mulighed synes vi, at folk skal have," udtaler aktionærforeningens direktør, Leonhardt Pihl, til Finans.

Short selling har igennem tiden fået kritik, og under finanskrisen blev det gjort forbudt at spekulere imod danske bankaktier. Den holdning har siden ændret sig, og Finanstilsynet anser i dag short selling, som et hovedsageligt positivt element på markedet, fordi det blandt andet er med til at give en bedre prisdannelse, udtaler underdirektør i tilsynet, Anders Balling, til Finans.

Tidligere på året offentliggjorde Finanstilsynet et notat om short selling, fordi der ifølge Finans’ oplysninger aldrig har været en så markant spekulation imod danske aktier, som der er for tiden. Det er især aktierne hos Bavarian, Genmab, Nordic, Pandora og Vestas, som de udenlandske investorer er gået efter at spekulere imod.

Udenlandske investorer satser på aktienedtur for Tryg og Topdanmark

Hedgefond angreb dansk bank - men fik klø

Hedgefonde spinder guld på aktienedtur

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere