FinansWatch

Centralbankernes centralbank ser Bitcoin som "en boble, et pyramidespil og miljømæssig katastrofe"

Bank of International Settlements, der blandt andet fungerer som et sekretariat for den magtfulde Basel-komité, opfordrer nu lovgivere til at forberede sig på at skride ind over for kryptovalutaer for at beskytte forbrugere og investorer.

Foto: Bank for International Setlements

Organisationen Bank of International Settlements opfordrer nu myndigheder på tværs af grænser til at holde et vågent øje med væksten i kryptovalutaer.

BIS er ejet af en lang række centralbanker og fungerer som et sekretariat for den magtfulde Basel-komité, som udstikker retningslinjer for finansiel regulering. Samtidig er BIS kendt for at være "centralbankernes centralbank."

I en pressemeddelelse citeres organisationens øverste chef, Agustín Carstens, som for nylig holdt et oplæg med titlen "Penge i den digitale tidsalder: Hvilken rolle spiller centralbanker?".

Agustín Carstens sagde her, at myndigheder bør være klar til at skride ind over for den hastige vækst i kryptovalutaer for at beskytte investorer og forbrugere. Videre sagde han, at det er afgørende, at valutaer understøttes af en ansvarlig og troværdig institution som for eksempel centralbanker.

"Den store stigning i kryptovalutaer bør ikke få os til at glemme den vigtige rolle, som centralbanker spiller i forhold til at understøtte folks tillid til systemerne," sagde han.

"Private digitale værdigenstande maskeret som valutaer bør ikke rykke ved den tillid," fortsatte han under sit oplæg, der blev holdt i Frankfurt, skriver BIS i pressemeddelelsen.

En katastrofe for miljøet

Videre lød det, at nye teknologier som kryptovalutaen bitcoin lover fremskridt om for eksempel mere effektive betalingssystemer, men ifølge Agustín Carstens kan dette også opnås inden for de eksisterende rammer.

Han sagde, at det er myndighedernes pligt at sikre, at teknologiske fremskridt som kryptovalutaer ikke bliver brugt til understøtte kriminelle aktiviteter eller sætter den finansielle stabilitet i fare.

"Nyskabende teknologi er ikke det samme som bedre teknologi eller bedre økonomisk videnskab," sagde han ifølge pressemeddelelsen.

"Det er helt klart tilfældet med bitcoin. Måske var det tanken, at det skulle være et alternativt betalingssystem uden nogen regering involveret, men det har udviklet sig til en kombination af en boble, et pyramidespil og miljømæssig katastrofe."

Hvad angår miljøet, har bitcoin fået hård kritik for, at det kræver megen computerkraft, når folk "miner", dvs. udvinder, nye bitcoins.

BIS skriver i meddelelsen om Carstens' tale, at store prisudsving, høje transaktionsomkostninger kombineret med en dårlig forbrugerbeskyttelse gør, at kryptovalutaer såsom bitcoin har svært ved at opfylde rollen som penge/valuta, som generelt anses at skulle opfylde tre kriterier: at være et fælles betalingsmiddel, en enhed man kan opbevare værdi i samt fungere som en måleenhed.

Èn bitcoin, der er den mest kendte kryptovaluta, er tirsdag eftermiddag blevet handlet til omkring 6.660 dollars. Det skal holdes op imod, at én bitcoin blev handlet til omkring 18-19.000 dollars i midten af december 2017. Det har fået iagttagere til at snakke om verdenshistoriens største aktivboble.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs