FinansWatch

Kryptovalutaer præges af massiv kursmanipulation

Der er frit spil for kapitalstærke spillere til at manipulere og tjene stort på handlen med kryptovaluta, skriver Berlingske Business.

Foto: /ritzau/AP/Rick Bowmer

Lynhurtige og omfattende kursmanipulationer er en del af forklaringen på de store kursudsving på kryptovalutaer.

Det skriver Berlingske Business.

Manipulationen foregår især via chatgrupper, hvor kapitalstærke medlemmer laver koordinerede aktioner, der har til formål at drive prisen op på forskellige kryptovalutaer.

"Prismanipulation, hype og falsk information er ofte en fast del af værktøjskassen for de kryptovalutaer, der bliver pumpet op i pris, og det er ikke et nyt fænomen. Men det er eskaleret på det seneste, og for nogle personer er der rigtig mange penge i det," siger Simon Ousager, blockchain-analytiker ved firmaet Chainalysis, til Berlingske Business.

Et eksempel er en gruppe på appen Telegram kaldet Pump’n’Dump, hvor 4000 medlemmer på under ti minutter drev en kurs op med 1800 pct., inden de solgte igen.

Ifølge Hans Fogtdal, der er tidligere vicestatsadvokat for Bagmandspolitiket, kan det være overordentligt svært at dæmme op for kursmanipulationen med kryptovalutaer, da området stadig er meget ureguleret.

Han mener, at det er et område, som myndighederne bør have særlig fokus på.

"I takt med den stigende udbredelse af kryptovalutaer bliver myndighederne nødt til at gøre noget på et tidspunkt for at afklare de strafferetlige aspekter og sikre en vis beskyttelse mod kriminelle, så hr. og fru Hansen ikke bliver snydt," siger Hans Fogtdal til Berlingske Business.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen skriver i et mailsvar til Berlingske Business, at han "følger udviklingen på området, og hvis kryptovalutaer får en karakter og et omfang svarende til finansielle aktiver, så kan der være grund til at se nærmere på reguleringen".

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere