FinansWatch

Berenberg: Fortsat stor usikkerhed om kapitalkrav

Det er fortsat særdeles uklart, hvor store de fremtidige kapitalkrav til de europæiske banker bliver.

Det skriver analytiker Nick Anderson fra finanshuset Berenberg i et notat.

Baggrunden er, at nyhedsbureauet Reuters har rapporteret, at den europæiske tilsynsmyndighed EBA ifølge unavngivne kilder vurderer, at tyske Commerzbank har brug for 5 mia. euro i ny kapital, hvor i oktober blev estimeret et behov på 2,9 mia. euro ifølge en officiel meddelelse fra EBA.

"Givet at bankerne generelt har beholdt deres indtjening i Q3 og solgt ud af statsobligationer fra de europæiske randlande havde vi ventet, at en revision af kapitalkravene ville gå nedad, ikke opad. Så en betydelig forøgelse kan antyde, at EBA ændrer sin metode og ikke blot opdaterer data," noterer Nick Anderson.

Utålmodighed

Derudover påpeger han, at det østrigske finanstilsyn har stillet krav om, at landets banker skal leve fuldt op til Basel III-reglerne i 2013, og fra 2016 skal de østrigske banker holde op til 300 basispoint mere kapital afhængigt af deres risikoprofil. Østrig introducerer også en grænse for nyudlån på 110 pct. af indlånene.

"EU's forsøg på at sikre lige konkurrencevilkår ser således ud til at kunne bliver undermineret af utålmodige nationale myndigheder, der kører deres eget løb," konstaterer analytikeren.

Konsekvensen vil være, at bankerne sænker deres udlån, mindsker risikoen på deres balancer og dropper udbyttebetalinger.

"Mindre finansiel gearing har hele tiden set ud til at blive resultatet af finanskrisen, men det ser i stigende grad ud til, at den vej, der er slået ind på, leder til en hastig kreditklemme, ikke en gradvis, kontrolleret nedgang," konkluderer Nick Anderson.

(Ritzau Finans)

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs