FinansWatch

Dyrere F1-lån trods lavere rente

Realkredit Danmark skød i går auktionen over rentetilpasningslån i gang. Trods rekordlave renter stiger ydelsen på F1-lånet. Vinderne er boligejere med stor gæld - taberne dem med store pensionsopsparinger.

De 99 pct. af Realkredit Danmarks kunder, som har valgt at fortsætte med et etårigt rentetilpasningslån, kommer til at betale en højere ydelse til næste år.

Det sker, selv om renten ser ud til at falde fra 1,52 pct. til 1,33 pct. Årsagen er, at realkreditinstituttet - som de fleste andre - gør det dyrere at være kunde fra årsskiftet.

Derfor stiger ydelsen med ca. 39 kr. om måneden.

Realkredit Danmark søsatte i går sin auktion, hvor obligationer for 170 mia. kr. skal sælges frem til og med den 2. december. Næste års rente er bl.a. afhængig af efterspørgslen, og den ser ud til at være i top.

»Vi kunne have solgt mellem to en halv og tre en halv gange flere obligationer,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

De store vindere ser ud til at blive låntagere med F3- og F5-lån. I dag betaler kunder med et F3-lån med afdrag en rente på 4,56 pct., men den ser ud til at falde til 1,76 pct. Det giver en nedgang i ydelsen på 642 kr. om måneden pr. 1 mio. kr., som man har lånt. Renten på et F5-lån med afdrag falder fra 4,01 til 2,2 pct. eller 376 kr. om måneden pr. 1 mio. kr.

Realkredit Danmark regner med, at de næste ni dages auktioner ender med renter på tilsvarende niveauer, medmindre gældskrisen udvikler sig voldsomt.

»Der skal ske noget drastisk - som hvis Grækenland smider håndklædet i ringen - hvis renten skal stige voldsomt fra det nuværende niveau. Omvendt kan man sige, at mindre, dårlige nyheder kan være med til at sænke renteniveauet, fordi det forstærker indtrykket af de danske realkreditobligationer som en sikker havn,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs