FinansWatch

Avis: ECB har hemmeligt støtte-loft

Centralbanken har i hemmelighed pålagt sig selv en øvre grænse for statsobligations-køb.

Det skriver det tyske dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung ifølge Reuters.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har modtaget kritik for ikke at gå tilstrækkeligt helhjertet ind i sit støtteprogram for opkøb af statsobligationer fra kriseramte eurolande.

Men noget tyder på, at ECB's tilbageholdenhed er langt mere rodfæstet, end centralbanken hidtil har givet udtryk for.

Ikke over 20 mia. euro om ugen

Den tyske avis skriver således, at ECB for nyligt og i al hemmelighed har pålagt sig selv en øvre grænse for støtteopkøb på 20 mia. euro om ugen. Avisen fortæller dog intet om, hvor den har oplysningerne fra.

Tidligere har den officielle melding været, at centralbankens styreråd suverænt har truffet beslutninger om størrelsen af opkøbene, og at der i princippet ingen øvre grænse har eksisteret.

ECB's opkøbsprogram, Securities Markets Programme (SMP), blev oprettet i maj 2010 i forbindelse med den første økonomiske redning af Grækenland.

Programmet tillader ECB at købe statsobligationer fra kriseramte eurolande i et forsøg på at holde disse landes finansieringsomkostninger nede og afværge spekulative angreb på deres statsfinanser fra de finansielle markeder.

Reaktiverede programmet

Efter at have ligget mere eller mindre stille i første halvdel af 2011 reaktiverede ECB opkøbsprogrammet i begyndelsen af august, da den eskalerende gældskrise sendte Italiens og Spaniens statsrenter på himmelflugt.

Den første uge satte ECB fuld tryk på støtteopkøbene. Og det virkede. De 10-årige spanske og italienske statsrenter faldt øjeblikkeligt fra et niveau omkring 6,5 pct. til under 5 pct.

Det var samtidig den eneste uge, hvor ECB købte statsobligationer for mere end 20 mia. euro på en enkelt uge.

Siden er den interne modstand mod for store støtteopkøb vokset betydeligt og har således - ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitungs oplysninger - angiveligt udmøntet sig i et decideret loft på de 20 mia. euro.

Voksende kritik

De seneste par uger er især de italienske statsrenter kommet under alvorligt pres på fornyet finansfrygt. Den italienske stats renteniveau har siden ligget og flirtet med et faretruende niveau omkring 7 pct., der af mange økonomer betragtes som den absolut øvre grænse for, hvad Italiens enorme statsgæld kan bære.

Den seneste uge har gældskrisen i eurozonen taget en ny drejning, idet mere stabile økonomier som Frankrig og Østrig har oplevet stigende statsrenter.

Mange økonomiske kommentatorer har i den forbindelse kritiseret ECB for ikke at tage sin rolle som den ultimative långiver til kriseramte nationalstater i valutaunionen alvorligt, og der er voksende pres fra flere sider for ECB at optrappe sine obligationsopkøb.

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs