FinansWatch

Medie: Finansrådet bag regeringens kovending på Tobin-skat

Ifølge Altinget.dk er det i høj grad Finansrådets PA-direktør, der er skyld i, at regeringen nu afviser europæisk enegang på en finansiel transaktionskat.

En afgift på finansielle transaktioner - den såkaldte Tobin-skat - var før valget hyppigt omtalt som ét af redskaberne i regeringens vifte af nye beskatninger.

Senere har økonomiminister Margrethe Vestager (R) været kritisk over for en Tobin-skat, som ifølge ministeren kan koste EU-landene penge. En holdning, der lader til at have smittet af på den samlede regering. Dén afsmitning kan danske aktiehandlere takke Finansrådets PA-direktør Lars Nielsen for, skriver Altinget.

Den public affairs-ansvarlige har nemlig en fortid har De Radikale, men taler altså i dag bankernes sag. Fortidens netværk giver Finansrådet indflydelse i den aktuelle sag, mener Socialdemokraternes ungdomsafdeling.

"Det er en meget nærliggende tanke, at De Radikales optræden i denne sag hænger sammen med deres nære bånd til finanssektoren. Det er velkendt, at der er centrale folk i finanssektoren, der tidligere har været ansat på indflydelsesrige poster i Det Radikale Venstre. Her tænker jeg især på den tidligere radikale pressechef Lars Nielsen," siger formand i DSU Peter Hummelgaard Thomsen til Altinget.dk.

"Stærkt overdrevet"

Samme holdning finder man hos regeringens støtteparti Enhedslisten.

"Det er ikke noget underligt i, at konservative rundt omkring i Europa forsvarer bankernes interesser, men det er trist, at den danske centrum-venstre regering lander på sådan en position. Det kunne have noget at gøre med Radikales meget tætte forbindelser til finanskapitalen, ikke mindst til Lars Nielsen i Finansrådet," siger partiets EU-ordfører Nikolaj Willumsen til Altinget.dk.

Selv mener Lars Nielsen ikke, at han kan tage æren for holdningsskiftet. Han er heller ikke helt enig i, at der skulle være et holdningsskift fra radikalt hold, men lægger dog ikke skjul på, at han har forklaret om Finansrådets syn på Tobin-skat.

"Fremstillingen overdriver min rolle stærkt. Det er indiskutabelt, at jeg har drøftet sagen med radikale rådgivere og politikere, men deres holdning var allerede fastlagt på det tidspunkt. Det er velkendt, at Radikale Venstre mener, at en sådan skat kun kan indføres på globalt niveau. Sådan tolker jeg også landsmødeudtalelsen fra 2010," siger Lars Nielsen til Altinget.dk.

Aktieskat får bredside fra Nationalbanken

Finansordførerne: Tobin kan finansiere FN

Tyskland taler for Tobin-skat

Finansordførerne: Bankskat er det glade vanvid

Seier om Tobin-skatten: Vi er så vant til skatter

Barnier bifalder tobinskat 

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs