FinansWatch

Professor: På mandag kan interbank-markedet brase sammen

Italiensk professor advarer om ragnarok, hvis ikke de italienske politikere på mandag har leveret en troværdig genopretningsplan for italiensk økonomi.

"Der er kun dage at løbe på. Nu må der ske noget. Italienske finansinstitutioner ejer mellem 45 og 55 procent af alle italienske statsobligationer. Det, man ser i markedet lige nu, er, at de banker ikke længere får lov at bruge disse obligationer som sikkerhed for deres indlån i interbankmarkedet," siger professor Carlo Altomonte fra Bocconi-universitetet i Milano til den norske erhvervsavis Dagens Näringsliv.

Uhyre vigtig dag

Senest så man et fuldstændig fastfrossent interbankmarked i efteråret 2008, hvor bankerne blev bange for at låne hinanden penge, simpelthen fordi man var bange for, at man ikke fik dem igen.

Han siger, at mandag er en uhyre vigtig dag for både Italien og eurozonen, fordi ingen er interesserede i at købe de italienske statsobligationer, så længe der er så stor usikkerhed om landets økonomiske fremtid, og det er derfor, at en troværdig plan skal lægges frem, så der opstår fornyet tro på, at landet kan få refinansieret sin gæld.

Forkert farve

"Det hjælper ikke at henvise til de grundlæggende forhold, hvis markedet ikke tror på vores beregninger. Det nytter ikke, at man har verdens bedste æbler, hvis de har forkert farve. Vi kan få en teknisk misligeholdelse af ny statsgæld, fordi vi simpelthen ikke har købere til den," siger han til Dagens Näringsliv.

Italien skal refinansiere statsgæld for 37 mia. euro i år, og næste år hedder beløbet mere end 300 mia. euro.

Mere fra FinansWatch

Sampension mærker effekt af nye SUL-regler

Det er blevet nemmere for Sampension at konkurrere i markedet for firmapensioner, efter Finanstilsynet har indført nye regler om, at syge- og ulykkesforsikringer skal hvile i sig selv økonomisk.

SEB satser på børsmarkedet i kampen om storkunder

Den danske del af storbanken SEB vender nu øjet mod markedet for kapitalrejsning. Det såkaldte ECM-marked ligger naturligt til bankens strategi om at kunne hjælpe storkunder med alle finansielle behov, vurderer den danske landechef.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs