FinansWatch

Frygten blev mindre i nat

Natten til torsdag blev eurolandenes ledere enige om en køreplan for Europa. Her er aftalen. (Opdateret)

Verdensøkonomien kan vågne op til en dag, hvor usikkerheden om Europas økonomi er mindre, end den var i går, onsdag.

Eurolandendes regeringschefer er nået til enighed om en aftale, der dels skal håndtere den akutte krise i Grækenland, sikre at den ikke breder sig samt forberede eurozonen til bedre at kunne håndtere lignende problemstillinger i fremtiden.

I hovedpunkter er det besluttet at:

Ejere af græske statsobligationer, de europæiske banker, skal nedskrive værdien af obligationerne med 50 pct. Det svarer til, at Grækenlands udlandsgæld er blevet halveret med ét slag.

Netop aftalen med bankerne var den sidste, der blev forhandlet på plads på mødet i Bruxelles, der nåede langt ud på de små timer.

Både Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy og den tyske kansler Angela Merkel var selv blandt forhandlerne med den europæiske bankorganisationen, Institute of International Finance.

Mere ud af samme penge

Redningsfonden EFSF, der skal støtte Grækenland og andre gældsplagede europæiske lande, bliver styrket. Det sker dog uden flere penge, men ved tiltag der sikrer, at fondens 440 mia. euro kan få større effekt, så de kommer til at svare til 1.000 mia. euro.

Desuden skal bankernes pondus styrkes, og der er indført et nyt krav om en kernekapital på 9 pct., for bedre at kunne skærme sig mod krisens effekter. Det svarer til, at de europæiske banker nu skal ud og finde 106 mia. euro, først og fremmest blandt aktionærerne.

Den aftale blev først på aftenen indgået blandt alle de 27 EU-landes stats- og regeringschefer.

Tilsammen betyder aftalen, at der er skåret 740 mia. kr. af Grækenlands gæld.

Aktierne stiger

Nyheden fra Europa er blevet modtaget med glæde på de asiatiske aktiemarkeder, der torsdag morgen stiger med omkring 2 pct.

Merkel og Sarkozy skal blive enige med bankerne i nat

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Lars Rohdes svanesang: Banker skal være forsigtige med udbytte

De danske banker bør passe på med at udbetale udbytte og lave aktietilbagekøb, opfordrer Nationalbank-direktør Lars Rohde på sit sidste årsmøde i interesseorganisationen Finans Danmark. Med udsigt til højere tab skal bankerne sikre et robust kapitalgrundlag.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs