FinansWatch

Merkel og Sarkozy skal blive enige med bankerne i nat

De 27 EU-ledere er enige om, at bankerne skal rekapitaliseres og de overordnede rammer herfor. Nu forestår forhandlingerne med bankerne, om hvor megen af den græske gæld de skal afskrive.

Foto: Geert Vanden Wijngaert

Statsminister Helle Thorning-Schmidt bekræfter på et pressemøde i Bruxelles onsdag aften, at EU-lederne er blevet enige om, at vejen frem er en rekapitalisering af de europæiske banker. Nu forestår forhandlinger med repræsentanter for bankerne, så man kan få fastsat, hvor store tab bankerne skal acceptere på deres beholdninger af græske statsobligationer.

Presset til at tage statspenge ind

Borsen.dk skriver, at næste skridt er lagt i hænderne på den tyske kansler Angela Merkel og den franske præsident Sarkozy, der skal nå til enighed med bankerne, som skal acceptere, at de ikke får alle deres penge igen fra Grækenland, og derfor kan blive nødsaget til at få eksempelvis statslig kapital ind. Det kan vise sig nødvendigt for at bankerne kan leve op til de fremtidige kapitalkrav, hvor bankerne fra sommeren 2012 skal kunne klare en kernekapitalprocent på 9 pct.

Bryder sig ikke om

Det er vanskelige forhandlinger, der skal finde sted, fordi politikernes beslutning i praksis betyder, at en lang række banker på ejersiden vil stå over for drastiske ændringer, hvor selvstændigheden er truet. De er nødsaget til at hente ny kapital, og hvis deres balance er så svag, at de ikke kan hente kapitalen selv via en klassisk kapitaludvidelse på det frie marked, så er de tvunget til at søge hjælp hos staten, der dermed bliver storaktionær, og det er et scenarium, som de færreste bankdirektører og bankbestyrelser bryder sig om.

Endelig er der en mulighed for, at bankerne kan hente kapital hos EFSF (redningsfonden), men en sådan manøvre kan også i sidste ende betyde, at der på ejersiden vil ske store forandringer. Kapitalen fra EFSF bliver formodentlig af den dyre slags, hvorfor indtjeningskraften kommer under pres, og det vil betyde en svækkelse af konkurrencekraften, hvorfor selvstændigheden på sigt kan være truet, selvom man i første omgang kører videre som uafhængigt institut.

Videre forhandlinger

Helle Thorning fortalte på pressemødet, at forhandlingerne i EU nu er skredet så langt frem, at aftalen om en rekapitalisering af bankerne er lukket. Foran venter forhandlinger om yderligere to punkter:

"Det ene drejer sig om bankerne og om, hvorvidt de, der er eksponerede imod Grækenland skal påtage sig et ansvar. Og det andet drejer sig om EFSF, redningsfonden, og dens fremtidige volumen og virkning. De to ting skal forhandles videre i aften og sikkert også i nat," lød det fra Helle Thorning ifølge borsen.dk.

Eurolandene forhandler videre

Hun fastholder, at hun er "forsigtig optimist" forud for de forhandlinger, som nu forestår og gerne skulle munde ud i en endelig aftale.

"Nu har vi taget en beslutning, som er fundamentet for, at de eurolandenes ledere kan træffe de øvrige nødvendige beslutninger i aften," sagde Helle Thorning, der nu forlader topmødet og overlader forhandlingsscenen til regeringscheferne for eurolandene.

Børsens tidligere chefredaktør,Leif Beck Fallesen, gav på TV2 News udtryk for, at han mener, at EU-lederne er kommet utrolig langt her til aften, fordi de ifølge Fallesen har taget hånd om sagens kerne; nemlig at man er nødsaget til at indse, at Grækenland aldrig vil være istand til at kunne svare ejerne af de græske statsobligationer sit. Så at bankerne måske ender med at nedskrive 60 pct. på den græske gæld, mod tidligere 20 pct., er et meget stort skridt i den rigtige retning, lød det fra Fallesen.

Mere fra FinansWatch

Topdanmark holder udbyttefest

Ved den kommende generalforsamling vil Topdanmark foreslå at uddele, hvad der svarer til 145 pct. af årets overskud. Det er mere, end analytikerne havde regnet med.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs