FinansWatch

Merkel kommer styrket til topmøde

Forbundsdagen bakker op om kanslerens forslag til euro-redning på topmødet i aften.

En bred alliance mellem CDU/CSU, FDP, SPD og De Grønne støtter den planlagte løftestang til den europæiske redningsfond.

Forbundskansler Angela Merkel kan roligt se afstemningen i møde. Også hendes spillerum under forhandlingerne i Bruxelles skulle være sikret.

Sejr for Merkel

Efter et langt tovtrækkeri i dagene forud for topmødet i aften, ventes Forbundsdagen i dag at vedtage den såkaldte løftestangsteknik, som skal optimere redningsfondens 440 milliarder euro. Det er en stor sejr for forbundskansleren.

Tirsdag aften blev CDU/CSU, FDP, SPD og De Grønne enige om et beslutningsforslag, som skal få fondens midler til at blive til mere end én billion euro. Forslaget vil blive sendt til afstemning i parlamentet, efter at Merkel har fremsat sin regeringserklæring, der orienterer Forbundsdagens medlemmer om situationen.

To modeller

Konkret er der tale om to optimeringsmodeller til redningsfonden, også kaldet EFSF, som stats- og regeringscheferne i aften skal tage stilling til. Den såkaldte forsikringsmodel arbejder med en delvis forsikring af nye statsobligationer fra kriseramte lande. Investorer skal opmuntres til at købe obligationerne med et tilbud om, at redningsfonden overtager en del af risikoen, hvis det pågældende land ikke kan betale.

Den anden model er den såkaldte fondsløsning. I særlige fonde skal der samles kapital fra europæiske og ikke-europæiske offentlige og private investorer. Denne fond skal kunne låne penge til kriseramte lande, der ikke længere har adgang til kapitalmarkederne. I Forbundsdagens beslutningsforslag hedder, at ”de to modeller udelukker ikke hinanden.”

Risikoen stiger

I beslutningsforslaget hedder det udtrykkeligt, at tabsrisikoen kan ændres betydeligt ved en forhøjelse af EFSF ved hjælp af løftestangsmetoden. I forslaget udelukkes det franske krav, at den Europæiske Centralbank, ECB, skal kunne fortsætte sit såkaldte sekundærprogram, altså opkøbe obligationer fra kriseramte lande hos investorer.

 

 

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs