FinansWatch

Her er de bedste og dårligste danske finansaktier i 2017

De danske finansaktier har generelt klaret sig dårligere end de børsnoterede danske aktier i 2017. Men en særlig gruppe af finansselskaber har været en gylden forretning både i 2017 og set i forhold til både før og under finanskrisen, viser en opgørelse foretaget af FinansWatch.

/ritzau/AP/RICHARD DREW/Arkiv
Finansaktierne klarede sig pænt i 2017, men kunne ikke følge med det generelle aktiemarked. Foto: /ritzau/AP/RICHARD DREW/Arkiv

Investorerne i danske børsnoterede aktier kan generelt se tilbage på 2017 med tilfredshed. Fondsbørsens totalindeks, inklusive geninvesterede udbytter, steg i året med 18,6 pct.

Men de danske finansaktier kunne ikke helt følge med markedsudviklingen. Hvis man havde ejet lige meget i hver af de 28 børsnoterede danske finansaktier, så havde man for 2017 fået et samlet afkast på 15,1 pct.

Der er dog betydelige forskelle. Mest tilfredse er utvivlsomt aktionærerne i Alm. Brand, der i 2017 blev forkælet med et afkast på 60,3 pct. Også Topdanmarks aktionærer har god grund til at gå glade ind i 2018. De fik et afkast på 50,5 pct. Endeligt kan aktionærerne i Tryg også være pænt tilfredse med et 2017-afkast på 33,1 pct. Så også i 2017 har forsikringsaktierne vist sig at være det sikre valg, når man skal investere i finansbranchen.

Små banker i top og bund på afkast

Blandt bankaktionærerne vil der være mest tilfredshed med 2017 som investeringsår hos ejerne af Totalbanken og Skjern Bank, der fik afkast på henholdsvis 47,3 pct. og 36,5 pct.

Meget kan dog ske på aktiemarkedet, og nogle gange kan det gå rigtigt hurtigt.

Det må aktionærerne i Østjydsk Bank sande.

Indtil kort før jul kunne de glæde sig over en kursstigning i året på ikke mindre end 64,4 pct. Men så måtte banken den 21. december fortælle, at Finanstilsynet havde været på inspektion, og fundet så store nedskrivninger, at bankens overlevelse er kommet i fare.

Det førte til massive kursfald, og Mariager-banken endte 2017 med et kursfald på knap 25 pct.

Dermed er Østjydsk Bank en af de fem danske finansaktier, der skuffede sine ejere med et negativt afkast i 2017. De øvrige er Salling Bank, der gav et afkast på minus 9,6 pct., Vestjysk Bank og Spar Nord Bank, der begge gav et afkast på minus 4,9 pct., og Banknordik, der gav minus 2,2 pct. i afkast. For de fleste af bankerne gælder i øvrigt, at kursfaldet er større, men delvist er blevet kompenseret gennem udbyttebetalinger.

Målt i kroner og øre var den store vinder i 2017 Danske Bank, der ved årets udgang har givet sine ejere et afkast på 17,4 pct. Til sammenligning leverede ærkerivalen Nordea blot et afkast på 1,9 pct., inklusive udbytter.

Blandt de øvrige større banker gav Jyske Bank sine aktionærer et afkast på 8,5 pct., mens Sydbank leverede langt flottere 19,6 pct. Og på nordisk plan blev den store vinder i banksektoren norske DNB, der gav et afkast på 24,5 pct.

Forsikringsaktier den sikre havn under finanskrisen

FinansWatch har også set på afkastene over længere tidsperioder. Dels tilbage fra udgangen af 2009, hvor den globale finanskrise var nær sit højeste, og tilbage fra udgangen af 2006, hvor især bankerne fortsat troede, at de aldrig ville kunne tabe penge.

Set i forhold til slutningen af 2009 så er de store vindere blandt finansaktierne Topdanmark, Tryg og Ringkjøbing Landbobank, der har givet et samlet afkast på henholdsvis 284 pct., 227 pct. og 201 pct.

Blandt taberne er selvfølgelig først og fremmest aktionærerne i de krakkede banker, som Amagerbanken, Fionia, Fjordbank Mors og Roskilde Bank, der mistede alting. Men blandt de fortsat levende banker er de to store tabere aktionærerne i Østjydsk Bank og Vestjysk Bank, der har mistet henholdsvis 99 og 82,5 pct. af deres investering.

Billedet er interessant nok ikke ret meget anderledes, hvis man går tilbage til slutningen af 2006, altså før finanskrisen.

Set i forhold til dengang er vinderne også Tryg, Topdanmark og Ringkjøbing Landbobank med afkast på henholdsvis 196 pct., 189 pct. og 84 pct.

Nu er 11 år dog en meget lang periode. Så det giver nok mere mening at omregne afkastet til årligt afkast. Det er for Trygs aktionærer på 10,4 pct. årligt siden 2006. For Topdanmarks aktionærer er afkastet på 10,1 pct. årligt og for aktionærerne i Ringkjøbing Landbobank 5,4 pct. årligt.

Målt i forhold til da finanskrisen var nær sit værste i slutningen af 2009, så har aktionærerne i, hvad der i dag er Fynske Bank, Jutlander Bank, Salling Bank, Skjern Bank, Totalbanken, Vestjysk Bank og Østjydsk Bank, samlet set haft et negativt afkast.

Og hvis man ser i forhold til slutningen af 2006, så er det blandt bankerne kun Danske Bank, Grønlandsbanken, Jyske Bank, Nordea, Ringkjøbing Landbobank og Sydbank, der har været i stand til at skabe positive afkast til aktionærerne.

 

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere