Finanstilsynet: Tryg og Carnegie brød insider-regler

Finanstilsynet har offentliggjort politianmeldelser af Tryg og fondsmæglerselskabet Carnegie for et brud på loven om insiderhandel i 2010. Carnegie accepterer en bøde på 100.000 kr.

Det var et brud på insiderhandelsreglerne, da Trygs IR-afdeling i sommeren 2010 tilsyneladende fortalte Carnegie om en selskabsmeddelelse, dagen før den kom.

Det mener i hvert fald Finanstilsynet, der politianmeldte begge selskaber allerede dengang - men af hensyn til efterforskningen har holdt det hemmeligt til nu.

Tryg politianmeldes for "overtrædelse af forbuddet mod videregivelse af intern viden," mens Carnegie bliver ramt af to anmeldelser:

"(...) for mulig overtrædelse af forbuddet mod insiderhandel i medfør af værdipapirhandelslovens paragraf 35, stk. 1 og mulig overtrædelse af forbuddet mod videregivelse af intern viden i medfør af værdipapirlovens paragraf 36," skriver Finanstilsynet, der beskriver sagen således:

”Sagen går tilbage til april 2010, hvor Carnegie Bank udsendte en e-mail til en række kunder. Af e-mailen fremgik det, at Carnegie Bank havde været i kontakt med Trygs Investor Relations-afdeling, og at banken havde fået at vide, at Tryg på grund af stor usikkerhed i markedet var på vej med en selskabsmeddelelse. Dagen efter offentliggjorde Tryg en selskabsmeddelelse om ekstraordinære skadesudgifter på ca. 700 mio. kr. i 1. kvartal 2010."

Tjente på viden

Den inkriminerende mail var på engelsk og ganske kort:

”We just spoke with TrygVesta Head of IR regarding the Q1 claims levels and understood that due to significant market uncertainty the company has decided to soon send out a release with more precise data”.

Og sagen bliver ifølge tilsynet værre af, at Carnegie tilsyneladende selv tjente penge på den ulovlige viden:

”Samme dag, hvor e-mailen blev sendt til kunderne havde Carnegie handelsaktivitet i Tryg A/S aktien, omfattende kommissionshandler og en handel som en del af en indeksarbitrage, hvilket efter Finanstilsynets vurdering var en overtrædelse af forbuddet mod insiderhandel,” skrive tilsynet i sin anmeldelse af Carnegie.

Carnegie får bøde

I en pressemeddelelse fra Carnegie fremgår det, at man har fået en 100.000 kr. stor bøde fra Bagmandspolitiet - og at man har tænkt sig at betale, og lade det være ved det.

"Finanstilsynet har dags dato offentliggjort, at man for over et år siden, den 16. august 2010, besluttede at politianmelde Carnegie Bank. Anmeldelsen var foranlediget af en af Nasdaq OMX tidligere offentliggjort påtale af Carnegie Bank mulige videregivelse af intern viden om Tryg tilbage i april 2010 samt efterfølgende enkelte gennemførte aktiehandler," skriver Carnegie-direktør Claus Gregersen, der tiltrådte i sin rolle efter overtrædelsen, i meddelelsen og fortsætter:

"Carnegie Bank A/S er informeret om, at banken vil modtage et bødeforlæg på 100.000 kr. fra SØK (Bagmandspolitiet, red.) for videregivelse af intern viden, jf. værdipapirhandelslovens parargraf 36, stk.1. Efter grundige overvejelser vedrørende ressourceforbruget ved et videre sagsforløb har Carnegie Bank accepteret at betale bøden og vil derfor ikke forfølge sagen yderligere."

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Tryg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også