FinansWatch

Analytiker: Udsigt til godt 2018 for de danske bankaktier

Årets højdespringer blandt de børsnoterede danske banker er Totalbanken med en kursstigning på 53 pct., mens Sydbank har klaret sig bedst af storbankerne.

Aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen, Sydbank | Foto: PR

Bankaktierne har generelt givet gode afkast til investorerne i 2017, hvor presset fra det lave renteniveau er blevet opvejet af stigende gebyrindtægter, lave nedskrivninger og pæne afkast på bankernes investeringer.

Endnu en godt aktieår kan være på vej for sektoren i 2018, vurderer aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.

"Flere af bankerne er til trods for de negative renter kommet med rekordresultater. De har været rigtigt gode til at imødegå negative renter ved at være mere omkostningsfokuserede, mere effektive, og så har de selvfølgelig også være mere fokuserede på at hæve priserne på gebyrer," siger Mikkel Emil Jensen.

Årets højdespringer blandt de børsnoterede danske banker er Totalbanken med en kursstigning på 53 pct., mens Sydbank har klaret sig bedst af storbankerne med et afkast inklusive udbytte på 19,6 pct.

Danske Bank har givet sine aktionærer et samlet afkast på 17,5 pct., mens investorerne i Jyske Bank har måttet nøjes med 8 pct. Mindre imponerende har udviklingen været for Nordea, hvor afkastet ligger på beskedne 1,9 pct.

Bankerne er blevet mere aktivitetsdrevne

Den stigende afhængighed af gebyrer frem for indtjening på rentemarginal afspejler, at bankerne er blevet meget mere aktivitetsdrevne i forhold til tidligere.

"De skal være meget mere effektive og skal være bedre til at få kunderne igennem møllen for at at kunne tjene penge. Tidligere, hvor renterne var højere, kunne man se pengene komme ind via højere rentemarginal. Det kan man ikke rigtigt længere, nu skal man være langt mere aktivitetsdrevne i sin forretning," siger analytikerne.

Det kan give noget usikkerhed fremadrettet, nu når indtjeningen er mere afhængig af det generelle aktivitetsniveau.

"Men i år har bankerne været rigtigt gode til at tjene penge til trods for de lave renter. Aktiemarkedet har generelt også været positivt, så bankerne har haft gode afkast på deres egenbeholdning."

"Samtidig har nedskrivningerne været meget lave og været med til at holde indtjeningsniveauet på det, vi ser i øjeblikket. Bankerne har også kunnet levere rigtigt høje afkast på udlodningerne til aktionærerne, og det er selvfølgelig også noget, som aktionærerne har været villige til at belønne dem for," siger Mikkel Emil Jensen.

Regulatorisk usikkerhed fjernet

Han tror, at det er forhold, som kan give fortsat medvind til bankaktierne i det kommende år. Også fordi der er blevet fjernet noget regulatorisk usikkerhed med det seneste udspil fra Basel-komitéen om fremtidens kapitalkrav.

"Jeg tror også, at 2018 kunne gå hen at blive et godt år. Man har fået fjernet noget regulatorisk usikkerhed, og bankerne har lavet rigtigt meget benarbejde med at opbygge kapitalpositioner, og konsensus i markedet er, at bankerne kan leve op til de fuldt indfasede kapitalkrav."

"Nedskrivningerne vil igen være lave, fordi renterne forsat vil være lave. Vi vil fortsat se gode stigninger i huspriserne og forbedringer i landbruget, så nedskrivningerne vil være lave gående ind i 2018, hvilket vil være med til at understøtte indtjeningen," siger Mikkel Emil Jensen.

Han peger samtidig på en positiv signalværdi fra udsigten til stigende renter i USA, hvilket på et tidspunkt også kan smitte af i Europa.

Selv om der er pæne kursplusser for hovedparten af de danske bankaktier, så har 2017 dog ikke været en kursfest hele vejen rundt. Østjysk Bank meddelte forleden, at det ikke er tilstrækkeligt polstret, efter at Finanstilsynet har været på inspektion og fundet 132 mio. kr. i ekstra nedskrivninger. Det sendte aktien i banken i en voldsom nedtur, og resultatet for hele året er et negativt afkast for bankens aktie på 26 pct.

Spar Nord Bank og Vestjysk Bank ligger også i minus for året med negative afkast på omkring 5 pct.

Svenske børsaktivister tjente milliarder på Danske Bank 

ABG: Basel-nyheder giver fortsat rygstød til bankaktierne 

Skjern Bank fordobler næsten bundlinjen

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs