FinansWatch

Sydbank: Centralbankernes nye kurs kan give modvind på markederne

Når centralbankerne i de kommende år flytter foden til bremsen og pumper færre penge ud i systemet, varsler det også større risiko for modvind på de finansielle markeder, vurderer Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

Foto: PR

De kommende år kan byde på mere modvind på de finansielle markeder, end investorerne har oplevet de seneste år,

I 2018 flytter flere centralbanker nemlig foden til bremsen og begynder at pumpe færre penge ud - og destruere nogle af de allerede trykte.

"I udgangspunktet er det en god nyhed, der afspejler, at den globale økonomi efter 10 år endelig er ved at have rystet finanskrisen af sig."

"Men omlægningen af de seneste års ekstremt lempelige pengepolitik varsler også større risiko for modvind på de finansielle markeder," vurderer Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Efter finanskrisen i 2008 begyndte det, som Jacob Graven kalder "verdenshistoriens største finansielle eksperiment".

For at ruste økonomien førte verdens centralbankerne en historisk lempelig pengepolitik med lave renter og store obligationsopkøb for nye penge.

Siden begyndelsen af 2009 har centralbankerne i USA, eurozonen, Japan og Storbritannien tilsammen sprøjtet nye penge ud for 10.000 mia. dollar, men det ændres i 2018.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil fra 1. januar destruere 20 mia. dollar om måneden, mens Den Europæiske Centralbank, ECB, halverer sit obligationsopkøbsprogram til 30 fra 60 mia. euro om måneden.

Ifølge Jacob Graven vil pengeregnen sandsynligvis blive vendt til destruktion af penge hen mod slutningen af 2018.

Ingen ved, hvordan omlægningen af pengepolitikken, som er uden historisk fortilfælde, vil påvirke den globale økonomi, men cheføkonomen vurderer, at risikoen for bivirkninger af den kraftige medicin er stor.

"De mange nye penge, der er sprøjtet ud i det finansielle system i de seneste år, er en af hovedårsagerne til, at stort set alle finansielle aktiver er blevet presset op på rekordhøje kursniveauer."

"Risikoen er, at mange typer af finansielle aktiver vil falde i kurs, når centralbankerne begynder at fjerne medicinen ved at trække penge ud af det finansielle system," vurderer Jacob Graven.

Han peger på, at risikoen for store kursfald dog er behersket på kort sigt, for investorerne er forberedt på, at pengeregnen stopper i løbet af året.

"Men i takt med, at centralbankerne langsomt flytter foden fra speederen til bremsen, stiger risikoen for perioder med mere modvind på finansmarkederne, end investorerne har oplevet i de seneste år," advarer cheføkonomen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs