Sydbank: Bernstein smider bombe

Danmarks Nationalbank smider en bombe ind i forhandlingerne om et nyt regeringsgrundlag ved i sin kvartalsoversigt at slå fast, at politikerne bør holde sig fra at gennemføre en kortsigtet vækstpakke, mener Sydbank.
Foto: Snejbjerg Carsten Jyllands-Posten
Foto: Snejbjerg Carsten Jyllands-Posten

Både rød og blå blok i Folketinget har fremlagt planer for en kortsigtet vækstpakke, men det er den helt forkerte medicin for dansk økonomi, mener nationalbankdirektør Nils Bernstein. Det skriver cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar.

Nationalbanken fremfører i dag to stærke argumenter imod en kortsigtet vækstpakke. For det første er der ikke behov for det, da opsvinget i dansk økonomi stadig er på skinner, selvom det udvikler sig relativt svagt. For det andet bør politikerne gemme krudtet til der evt. bliver hårdt brug for det, da råderummet i finanspolitikken er beskedent.

"Nogen vil måske mene, at Nationalbanken med de usædvanligt klare udmeldinger midt i forhandlingerne om regeringsgrundlaget blander sig i den politiske proces. Man bør dog huske, at Nationalbankens vigtigste opgave er at holde kronekursen stabil. Det kan kun lykkes, hvis den økonomiske politik er stabilitetsorienteret og sigter mod lav inflation og nedbringelse af den offentlige gældsætning," fremfører Jacob Graven.

Politikerne bør lytte

Hvis Nationalbanken vurderer, at politikerne kompromitterer den målsætning, er det Nationalbankens pligt at råbe vagt i gevær.

Politikerne har typisk en kortsigtet dagsorden for den økonomiske politik og vil gerne vise politisk handlekraft. Nationalbanken har en mere langsigtet dagsorden, hvor der er fokus på at holde dansk økonomi grundlæggende stabil.

"Politikerne bør derfor lytte til de usædvanligt klare meldinger fra Nationalbanken," konkluderer Jacob Graven.

Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, er også enig med Nationalbanken med hensyn til hovedpointen, men er ikke enig i bankens vurdering af de økonomiske konjunkturer.

"Nationalbanken fastholder trods de seneste måneders uro et forholdsvist optimistisk syn på den nære økonomiske fremtid. De regner således med en vækst i størrelsesordnen 1,6 pct. i de kommende år, og venter på baggrund af det en stigende beskæftigelse," skriver Steen Bocian.

Global uro

Han er mere bekymret over den globale uro og venter derfor en noget lavere vækst over de kommende år.

- Man kan også diskutere om udsagnet fra Nationalbanken: "Økonomien er lige så stille på vej tilbage på et normalt spor" er dækkende for de aktuelle globale og nationale økonomiske spændinger, vurderer han.

Slutteligt fremhæver Danske Banks cheføkonom dog, at han er enig i hovedkonklusionerne, nemlig "at vi faktisk får positiv vækst - og at det er vigtigt at holde igen med den ekspansive finanspolitik, da der grundlæggende ikke er råd til vækstpakker, og da vækstpakker under alle omstændigheder har en meget usikker effekt i en global krisetid".

Bernstein: Finanspolitikken skal ikke booste væksten

Astrup kritisk over for Nationalbankens planer

Nils Bernstein ejer snart din bil

Nationalbanken scorer 4,6 mia. kr. på guld

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også