Skæbnevalg for finanssektoren

Bankerne endte med at blive en stor del af politikernes popularitetskonkurrence. I aften afgøres det, om finanssektorens kommende minister er rød eller blå.

Når stemmerne i aften er optalt, vil det stå klart, om det bliver rød eller blå fløj i dansk politik, der kan indtage statsministeriet.

De danske bankchefer har over en bred kam holdt sig fra at melde kulør i kampen om magten, men mon ikke der bliver holdt godt øje med stemmeoptællingen i aften, når det afgøres, om den kommende tid vil pege i retning af for eksempel øgede afgifter.

Ifølge Peter Goll, direktør i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese og tidligere pressesekretær i SF, er der ingen tvivl om, at den røde fløj vil tage hårdere fat end den blå, men den reelle politiske forskel vil være mindre, når først Statsministeriet er indtaget, mener han.

Tage hårdere fat

”Det kommer til at betyde nogle økonomiske forskelle, hvor Socialdemokraterne vil tage lidt hårdere fat end den anden fløj,” siger han:

”Men der er ikke nogen tvivl om, at hverken Socialdemokraterne eller det Radikale Venstre vil ødelægge den danske banksektor. Så selv om der er forskelle, så vil de, når de først sidder på magten, lytte til de embedsmændene og have en dialog med sektoren, for de er også interesserede i at have en velfungerende finansiel sektor i Danmark. Den reelle forskel vil ikke være så stor, som den nu er malet op.”

Popularitetskonkurrence

Den finansielle sektor har ellers – relativt ufrivilligt – indtaget en større rolle i valgkampen, hvor ord som millionærskat, pensionsloft og lønsumsafsgift jævnligt er poppet op i debatterne. SF-S vil flytte to mia. kr. fra bankerne til folkeskolen, V og K vil sænke selskabsskatterne for landets virksomheder – pånær de finansielle - og det skabte stor debat, da SFs Jesper Petersen opforderede røde vælgere til at forlade Danske Bank, og da samme bank på forsiden af Berlingske bekendtgjorde, at det ikke ville betyde den store økonomiske forskel om rød eller blå blok kom til magten. En medling, der senere blev modereret.

Når de finansielle virksomheder er blevet en så stor del af valgkampen skyldes det ikke mindst finanskrisen.

”Politik er en popularitetskonkurrence, der handler om at få flest mennesker til at stemme på sig, og der må man bare sige, at oven på den finansielle krise er sektorens image blevet ramt. Der er et billede af, at sektoren ikke har passet nok på pengene i gode tider, og det udnytter politikerne til at score point på,” siger Peter Goll.

I et andet lys

Skal man tro den første såkaldte exit poll, der kom ud på Ritzau lidt før kl. 15, bliver det et snævert flertal til en S-SF-ledet regering med 89 mandater mod 86 til blå blok.

På FinansWatch dækker vi resultatet af valget med kommentarer og reaktioner fra kl. 7 i morgen tidlig.

Godt valg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også