Rapport: Tilsyn advarede Bjerre og Mikkelsen inden gigantlån

Finanstilsynet advarede i 2010 Finansiel Stabilitet og Økonomi- og erhvervsministeriet om at Amagerbanken kunne komme i problemer. Det skete som en del af processen, der endte med et statsgaranteret lån på 13,5 mia. kr. til krakbanken.
Foto: VALDEMAR JØRGENSEN
Foto: VALDEMAR JØRGENSEN

Inden Finansiel Stabilitet godkendte Amagerbanken til statsgarantede lån på 13,5 mia. kr. advarede Finanstilsynet - efter en bekymret forespørgsel fra oprydningsselskabet - både Økonomi- og erhvervsministeriet og FS om at banken kunne få problemer. Det skete efter en gennemgang af store dele af banken,

Derefter vaskede tilsynet hænder, og sagde farvel til processen om det gigantiske statsgaranterede lån, der endte med et voldsomt milliardtab til staten. Tilsynets undersøgelse førte dog direkte til det forhøjede kapitalkrav til banken på 750 mio. kr., som banken sikrede sig via en aktieemission.

"Den 17. maj 2010 orienterede Finanstilsynet Økonomi- og Erhvervsministeriet om hovedkonklusionerne fra inspektionen. Finanstilsynet konkluderede i notatet, at Amagerbanken opfyldte det individuelle solvensbehov, men skrev også, at: 'Set i lyset af den betydelige eksponering over for store og svage ejendoms-engagementer kan det ikke afvises, at banken vil få problemer med at overholde lovens solvenskrav i de kommende år," skriver tilsynet om rapporten i redegørelsen om årene op til Amagerbankens kollaps.

Bekymrede miner

Det var ellers Finansiel Stabilitet selv, der havde bragt bekymringerne om banken til Finanstilsynet.

"Finanstilsynet modtog i starten af april 2010 en henvendelse fra Finansiel Stabilitet. Finansiel Stabilitet havde gennemgået en række af Amagerbankens engagementer og var bekymret for bankens solvensmæssige situation. Gennemgangen var sket i forbindelse med Amagerbankens ansøgning til Finansiel Stabilitet A/S om individuel statsgaranti," skriver tilsynet og fortsætter:

"Som økonomi- og erhvervsministeren har forklaret i et svar til Folketingets Erhvervsudvalg, skulle Finansiel Stabilitet sikre sig, at det var forsvarligt at stille garanti i hele garantiens tre-årige løbetid, og at instituttet ved garantiens udløb ville være solidt nok til at kunne finansiere sig uden en statsgaranti. Finanstilsynets vurdering af, om et institut overholdt solvensreglerne i lov om finansiel virksomhed, var alene en ansøgningsbetingelse," skriver tilsynet.

Ikke med i krav

Derefter konstaterer tilsynet lakonisk, at man:

"(...) herefter ikke inddraget yderligere i Finansiel Stabilitets afgørelse om at give Amagerbanken mulighed for at foretage statsgaranterede udstedelser, eller i hvilke krav, der skulle stilles i den forbindelse."

Konsekvensen af processen følger umiddelbart efter i rapporten: Tilsynets undersøgelse tvang Amagerbanken til at øge sin kapital - men banken fik stadig den store, statsgaranterede sum:

"Amagerbanken indgik 28. juni 2010 aftale om vilkår for ydelse af statsgaranti, hvorved Finansiel Stabilitet A/S forpligtede sig til at garantere for udstedelse af obligationslån for i alt 13,5 mia. kr. Det var blandt andet en betingelse fra Finansiel Stabilitets side, at Amagerbanken øgede sin kapital med 750 mio. kr."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også