FinansWatch

Islændinge tavse om gigantisk Pandora-short

Den islandske nationalbank vil ikke afkræfte, at man har hedget sig mod et tab i Pandora via short selling. Banken står til store tab på aktienedturen uden en hedge.

Foråret har været præget af spekulationer om, hvem det var, der spekulerede så massivt i fald i Pandora-aktien, og tog tunge short-positioner i aktien.

Blandt dem med de bedste motiver, finder man den islandske nationalbank Sedlabanki, der overtog FIH Erhvervsbank fra krakkede Kaupthing og siden solgte den videre til et konsortium med ATP i spidsen. En manøvre, der samtidig gav Sedlabanki en massiv eksponering over for fald i Pandora-aktien.

Som FinansWatch skrev i starten af august er det nemlig ikke de nye Pandora-ejere med ATP i spidsen, der tager tabet på Pandoras massive kollaps.

FIH-ejere undgår Pandora-regning

I stedet bliver den regning fratrukket købssummen, som den islandske centralbank da også oplyste i forbindelse med købet:

”Salgsprisen er 5 mia. kr. og består af en kontant betaling på 1,9 mia. kr. og er earn-out betaling på op til 3,1 mia. kr. der bliver justeret for tab i FIH stammende fra balancen fra før 30. juni 2010 indtil december 2014, og justereret for FIH’s potentielle indtægt på dens andel af Axcel-III fonden (der altså har drejet sig fra vinding til tab, red.) og for det købende konsortiums realiserede indtægt på FIH frem til 31. december 2015,” skriver banken i en meddelelse.

Men dermed stopper åbenheden fra islændingen også. I en mailkorrespondance med FinansWatch nægter banken pure at be- eller afkræfte, om man har sikret sig mod et aktiefald i Pandora ved at shorte aktien.

Efter først at have meddelt, at man var på vej med et svar, trak banken i stedet i land. Talsmand Stefán Jóhann Stefánsson skriver i stedet til FinansWatch, at man ikke ønsker at besvare sådanne spørgsmål – hverken be- eller afkræftende.

Tidligt på foråret blev flere af Pandoras ejere holdt frem som dem, der havde det klareste motiv til at sikre sig mod i tab i den engang så fremadstormende aktie. Men det kunne ejerne – Axcel-III fonden og tidligere og nuværende medarbejdere – klart afvise, i det man havde skrevet under på, at man ikke måtte shorte Pandora.

Moody's advarer FIH efter pandora-massakre

ATP’s Pandora-tab runder milliarden

Sjøgreen: En stor negativ overraskelse

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs