FinansWatch

Riskær Pedersen i frontalangreb på finanssektoren

I et debatindlæg i Politiken foreslår Klaus Riskær Pedersen, at politikerne beskatter den finansielle sektor langt hårdere end tilfældet er i dag.

Foto: Hougaard Niels

Han starter med at slå fast, at han selv flittigt handler på de finansielle markeder. Men at han på trods af det, vil forholde sig kritisk til sektoren – særligt set i lyset af de seneste ugers finansuro.

”Vi står derfor over for et systemisk problem: Samfundsøkonomier og befolkninger gidseltages som den pris, der må betales for at den finansielle servicesektor kan afvikle papirtransaktioner, der intet har med virkeligheden at gøre,” skriver Riskær og fortsætter.

”Løsningen ligger ligefor, og værktøjerne er kendte: Indførsel af selv små transaktionsafgifter (den såkaldte Tobin-tax) vil gøre de stærkt belånte valutaspekulationer ulønsomme. Krav om, at enhver papirtransaktion modstås af en tilsvarende fysisk virkelighed (man kan ikke sælge noget, man ikke har, og ikke købe noget, man ikke kan betale for!), synes en indlysende forudsætning”.

Rygter og trusler styrer

Klaus Riskær Pedersen tager fat i de voldsomme rentestigninger på de finansielle markeder og argumenterer for, at løse rygter og trusler styrer alt for meget – og giver virksomheder og enkeltpersoner muligheder for at tjene penge på en fiktiv verden, som i virkeligheden slet ikke eksisterer.

”Når der kommer rigtige penge på bordet, eller trussel om regulering og brug af mere aggressive pengepolitiske værktøjer, så tvinges de spekulative markedskræfter til at slippe grebet,” skriver den bedrageridømte iværksætter.

Mere fra FinansWatch

PFA bygger Danmarks højeste træhus

På samme måde som en Formel 1-bil agerer prøveklud for teknologi til fremtidens personbiler, skal kontorbyggeriet ”Træ” i Aarhus vise vejen frem for klimavenlige byggeløsninger, siger ejendomsdirektør Michael Bruhn fra PFA. Byggeriet omfatter et træhus på 20 etager.

Danske Bank må væbne sig med tålmodighed i Mobilepay-fusion

Danske Bank sigtede sidste sommer efter at sende Mobilepay ind i nordisk fusion omkring sidste årsskifte, men siden har tidsplanen rykket sig. Processen har taget længere tid end ventet, lyder det fra Danske Bank, som ikke er i tvivl om, at fusionen bliver godkendt.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs