Minister sætter skattekronerne i spil

Der skulle ikke flere skattekroner ind i bankerne. Sådan lød den utvetydige melding fra økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen før sommerferien. Nu tyder meget dog på, at staten er klar til at tage større risici – og tab.
Foto: NDAHL TORBEN
Foto: NDAHL TORBEN

Der kommer – på trods af Brian Mikkelsens (K) udmelding om det modsatte før sommeren – formentlig en anseelig portion skattekroner i spil med de tiltag, Mikkelsen ligger op til at inkludere i bankpakke nummer fire.

Staten vil nemlig være klar til at tage deres del af haircuttet fra de statsgaranterede obligationer på forhånd, når en bank skal deles op i gode og dårlige dele for at facilitere et lynsalg op til et krak.

Og samtidig vil staten overtage dårlige kunder for at sætte skub i salgsprocessen – og vil dermed formentlig også stå til et tab der.

Staten vil også stille likviditet til rådighed for den overtagende bank, og garantere en række lån, der ellers stod til at forfalde. Dermed vil statens risici enten forlænges eller forøges.

Udligner tab

Muligvis regner Brian Mikkelsen med, at tabet på de fronter vil ligne det tab, staten ellers stod til at tage ved en stribe bankkrak.

I hvert fald gjorde ministeren klart, at Finanstilsynet har overrakt ham en liste over banker i alvorlige problemer – en liste, som ministeren dog ikke ønsker at uddybe længden af.

Og ministeren fastholder da også fortsat, at alle regninger vil blive sendt videre til banksektoren.

"Det er den finansielle sektor, der betaler, og det synes jeg også er rimeligt, for det er dem selv, der har bragt os i denne situation," lød det fra ministeren ved dagens pressemøde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også