FinansWatch

Stressscenarium vil koste danske banker milliarder

EU's stressscenarie vil koste dyrt for Danmarks største banker. Opdateret.

Hvis det negative scenarium i EU's stresstest bliver til virkelighed vil det sammenlagt koste de fire danske banker, der deltog, 92 mia. kr. frem til 2012 på nedskrivninger og tabt indtjening i forhold til basisscenariet. Det viser Ritzau Finans' opgørelse af testens tal specifikt for de danske banker.

EBA's, European Banking Authority's, stresstest omfattede 90 banker, der dækker over 60 pct. af det europæiske bankmarked. Testen indebærer to scenarier. Et basisscenarie, hvor alt forløber som planlagt, og et scenarie med problemer fra Europa og USA samt et drastisk dyk i dollaren. Det negative scenarie involverer et dyk i EU's BNP på 0,4 pct. i 2011 og en arbejdsløshed på 10 pct.

"Det stressscenarium, EBA har opstillet, er en af de ting, der kan ske. Det er ikke det, vi venter, vil ske, men det er ikke usandsynligt. Det kan sagtens ske i ét ud af ti tilfælde, eller sådan en 5-10 pct.'s sandsynlighed, siger økonomidirektør i Danske Bank," Henrik Ramlau-Hansen, til Ritzau Finans.

Ifølge EBA's opgørelser over Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit Bank, vil det samlede tab være på små 92 mia. kr. frem til 31. december 2012. Heraf er 52 mia. tab på udlån og et chok af finansmarkederne, mens små 40 mia. er på mistet indtjening målt på nettoresultatet i forhold til basisscenariet. Testen involverer ikke en statsbankerot i Eurozonen.

Danske Bank vil ifølge opgørelsen i stressscenariet tabe 34,7 mia. kr. på nedskrivninger og tab på værdipapirer. I basisscenariet, der involverer en gradvis bedring af verdensøkonomien, vil Danske Bank have et nettoresultat i 2011 og 2012 på 12,4 og 15,7 mia. kr. Hvis stressscenariet udspiller sig ses disse reduceret til 4,6 og 5,5 mia. kr. Dermed vil Danske Bank tjene 7,8 og 10,2 mia. kr. mindre end estimeret i basisscenariet, hvis EBA's værste udsigter holder stik.

For Jyske Bank viser EBA's opgørelse et samlet tab på aktiechok og nedskrivninger i stressscenariet på 4,4 mia. kr. Nettoresultaterne i basisscenariet er estimeret til 1,7 og 2,0 mia. kr. Skrækscenariet vil sænke disse til 791 og 656 mio. kr., en forringelse på 940 og 1298 mio. kr.

Sydbank estimeres at tabe 2,9 mia. kr. på udlån og værdipapirer. I basisscenariet ses nettoresultater i 2011 og 2012 på 1,3 og 1,4 mia. kr. Dette vil i en negativ fremtid reduceres til 746 og 664 mio. kr., forringelser på 589 og 731 mio. kr.

Sidst er Nykredit Bank sat til at tabe 10,1 mia. kr. på udlån og følgerne af et alvorligt chok i aktiemarkedet. For nettoresultaterne estimeres i det gode scenarium 3,9 mia. kr. i 2011 og 4,1 mia. kr. i 2012. Udspiller det negative scenarium sig, ses disse reduceret til 1,4 og 1,2 mia. kr., 2,5 og 2,9 mia. kr. værre end i basisscenariet.

"Det er et sandsynligt scenarium, men det er ikke noget, vi venter, vil ske. Det vigtige er, at det er et scenarium, man som stor bank skal være klar til at håndtere. Vi forventer en gradvis, stille og rolig forbedring af økonomierne og en rente, der langsomt bevæger sig opad," siger Henrik Ramlau-Hansen.

Ritzau Finans

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs