Danske mest eksponeret mod kriselande

En opgørelse af kriseeksponeringen i de danske banker der var en del af EU's stresstest placerer Danske Bank som mest udsatte.
AF RITZAU FINANS

Af de fire danske banker, der deltog i EBA's, European Banking Authority's, store stresstest er tre eksponeret mod kriselandende under navnet PIIGS. Danske Bank er langt mest eksponeret, mens Sydbanks bøger er helt rene. Det viser dokumenter fra testen.

Danske Bank har en obligationseksponering mod PIIGS-landene på 871 mio. euro eller 6,5 mia. kr. Heraf er Irland og Italien de største lande med over 350 mio. euro hver. Den totale kreditrisiko, altså udlån i landene, er på gevaldige 13,3 mia. euro, dog alene båret af Irland, hvor Danske Bank driver National Irish Bank.

Danske Bank oplyser, at eksponeringen mod irske obligationer for 368 mio. euro er delvist udløst af, at man er "market maker" i landet, og derfor er med til at stille priser.

Jyske Bank er eksponeret mod PIIGS-landende i obligationer med 120 mio. euro eller 894,8 mio. kr., hvor af Grækenland står for 64 mio. euro. Grækenland er samtidig det eneste land, hvor Jyske Bank har udlån til, her med 62 mio. euro.

Nykredit Bank har obligationer fra PIIGS-lande for 95 mio. euro, hvor af Italien står for 88 mio. euro. Samtidig har Nykredit en større udlånseksponering mod Spanien på 489 mio. euro eller 3,6 mia. kr.

Sydbank har helt rene bøger, når det kommer til eksponering mod PIIGS-landende.

Samlet er de fire danske banker eksponeret med 8,1 mia. kr. mod obligationer i PIIGS-landene.

Ved eventuelle statsbankerotter vil der med høj sandsynlighed ikke være tale om et tab af værdien af obligationsporteføljen. Often benyttes et såkaldt "haircut", hvor en hvis procentdel af værdien fjernes i ét hug.

Ritzau Finans

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også