FinansWatch

Investorer vil gerne låne Italien penge

Panikken udeblev på de finansielle markeder, da Italien torsdag skulle refinansiere statsgæld for tre milliarder euro - svarende til godt 22 milliarder danske kroner.

Der var ifølge seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland Hansen pæn efterspørgsel på de italienske statsobligationer - men Italien måtte betale lidt mere for at låne penge - men ikke så meget som frygtet.

"For nye lån over fem år skal Italien betale 4,93 procent i rente. Det er et procentpoint mere end de 3,9 procent, som renten var ved sidste auktion over fem-årige statsobligationer. Så på den måde stiger gælden," siger Frank Øland Hansen.

Også renten på Italiens 15-årige statsobligation steg en anelse til 5,9 procent.

"I betragtning af den nervøsitet, der ellers har præget markedet, er det gået pænt. Der var pæn efterspørgsel, og det kan skyldes, at især italienske banker og pensionskasser har været interesseret i at investere," siger Frank Øland Hansen.

Senere på året skal Italien refinansiere mere gæld. Italien - der er EU's tredjestørste økonomi - kom i sidste uge i kløerne på de finansielle markeder, der frygtede at Italien ikke havde politisk vilje til at stramme op for at skabe balance på budgettet.

Men landets finansminister, Giulio Tremonti, forsikrede onsdag, at Italien ville vedtage en ambitiøs spareplan fredag.

Italiens budgetunderskud er på fem procent af bruttonationalproduktet (BNP) - hvilket i disse krisetider ikke er så voldsomt blandt eurolandene. Budgetunderskuddet må ifølge euroreglerne være på tre procent af BNP.

Gælden er 120 procent af BNP, og er dermed dobbelt så stor, som de 60 procent, euroreglerne tillader.

/Ritzau/

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs