Standard & Poor's: Restrukturering er lig med bankerot

Kreditvurderingsbureauet er ikke overbevist af de græske gældsmanøvrer
AF RITZAU FINANS

I kan kalde det, hvad I vil, men hvis et land ikke betaler renter og afdrag på sin gæld, så kalder vi det en hel eller delvis statsbankerot. Sådan er i grove træk beskeden fra kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's til Grækenland, der kæmper for at finde en løsning på sine enorme gældsproblemer.

Græsk redningsplan kan skydes i sænk af ratingbureauer

I et notat, der har sat sit præg på finansmarkederne fra morgenstunden, skriver Standard & Poor's blandt andet:

"Vi definerer generelt en statsbankerot som manglende evne til at betale renter eller afdrag til den aftalte dato, som det fremgår af de oprindelige betingelser, da den ratede obligation blev udstedt. Denne definition inkluderer generelt også tilbud om at omlægge lån til ny gæld med dårligere betingelser end i den oprindelige udstedelse uden tilstrækkelig kompensation."

Notatet kommer i forlængelse af, at eurolandene anført af Tyskland og Frankrig, hvis banker har særligt store beholdninger af græske statsobligationer, er i færd med at udtænke en plan, hvorunder investorerne frivilligt går med til at omlægge den græske gæld, for eksempel ved at forlænge løbetiden på obligationerne.

Men det ændrer ikke på, at de græske obligationer vil blive anset for at være gået i "default", fastslår Standard & Poor's.

"Skønt en ombytning til obligationer med længere løbetid kan se "frivillig" ud, kan vi konkludere, at investorerne er blevet presset til at acceptere, fordi de frygter endnu værre konsekvenser ved at sige nej til tilbuddet, skriver kreditvurderingsbureauet."

Meldingen fra Standard & Poor's har svækket euroen, der mandag formiddag handles i 1,4525 dollar mod 1,4558 dollar fredag aften.

Ritzau Finans

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også