Obama: En global finanskrise lurer

Hvis ikke Kongressen hæver det amerikanske gældsloft, så vil en ny finansiel krise i verden være en realitet, siger præsident Barack Obama til tv-stationen NBC.

Obama er klar til at tage republikanerne på ordet: At også de ønsker at undgå en sådan situation. Derfor forventer han, at der kan nås en aftale, som vil øge det amerikanske gældsloft "på en fornuftig måde".

"Den fulde tillid og kreditten til USA er ikke bare med til at underbygge vores måde at leve på. Det underbygger også det globale finansielle system," siger han.

"Vi vil faktisk opleve en gentagelse af den finansielle krise, hvis vi kører det spil for tæt på stregen. Så vi vil arbejde hårdt på det den næste måned," lover han.

Teknisk bankerot

Det amerikanske gældsloft er for mange en luftig størrelse. Gældsloftet vedrører hele USA's offentlige gæld og er for øjeblikket på 14.300 milliarder kroner (73.823 milliarder kroner).

Det vil have umiddelbare og dramatiske konsekvenser, hvis ikke gældsloftet øges. USA er i så fald ramt af en teknisk bankerot, og få økonomer tvivler på, at det vil udløse finansiel panik på globalt plan.

Republikanerne har krævet drastiske nedskæringer i den offentlige sektor for at stemme for en øgning af gældsloftet. Ved at øge gældsloftet, kan USA sende flere statsobligationer på markedet.

Utidig sammenblanding

Det, mener Obama, er en utidig sammenblanding og et farligt spil med politiske mærkesager.

Kongressen har frist indtil 2. august til at finde et kompromis om gældsloftet. Men præsidenten frygter, at debatten vil køre så tæt på deadline, at usikkerheden inden da vil have udløst en finansiel krise på verdensplan.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også