FinansWatch

Årets statistiske tal er 69 og 0,1

For første gang har Storbritanniens højt ansete Royal Statistical Society kåret "årets statistik". Og vinderne blev tallene 69 og 0,1. Noget overraskende har kendissen Kim Kardashian haft en betydelig indflydelse på valget.

Onlinefænomenet Kim Kardashian har haft betydelig indflydelse på valget af et af årets tal, ifølge britiske Royal Statistical Society. Foto: /ritzau/AP/Charles Sykes

Lige som Dansk Sprognævn og DR kårer "årets ord", Time Magazine kårer "årets person" og Ekstra Bladet kårer "årets nytårstorsk", så har det britiske Royal Statistical Society besluttet sig for at kåre "årets statistik". Det skriver Financial Times.

Ifølge statistikerne er de to tal, der bedst opsummerer 2017, tallene 69 og 0,1.

69 er tallet på, hvor mange amerikanere der i gennemsnit årligt bliver slået ihjel ved ulykker i forbindelse med græsslåmaskiner. Tallet blev brugt i begyndelsen af året for at sammenligne med antallet af amerikanere, der i snit bliver slået ihjel af radikaliserede islamiske immigranter.

I øvrigt fremgik det af samme, stærkt delte artikel fra onlinetjensten Huffington Post, at i gennemsnit fem amerikanere årligt bliver slået ihjel af højreekstremister, 21 bliver årligt slået ihjel af "bevæbnede småbørn", og 11.737 amerikanere bliver i gennemsnit skudt af en anden amerikaner.

Artiklens formål var at kritisere præsident Trumps forbud mod indrejse fra visse muslimske lande, og artiklen blev især populær efter at være blevet viderebragt på Twitter af Kim Kardashian (billedet).

"Alle i prisudvalget var meget fascineret af denne statistik, og det indblik, det giver i risici. Når man yderligere tilføjer, at tallet blev offentligt kendt på grund af Kim Kardashian, så bliver det endnu mere magtfuldt, fordi det viser, at enhver, uanset om man er statistiker, kan bruge statistik til at illustrere en vigtig pointe," siger Liberty Vittert, adjunkt i statistik ved University of Glasgow og medlem af prisudvalget, ifølge Financial Times.

Byer optager næsten intet land

Årets britiske statistiske tal blev 0,1.

Det er den andel af Storbritanniens landareal, der er "tæt bebygget", ifølge en EU-definition, hvor mere end 80 pct. af et givent landområde er dækket af ikke-naturskabte overflader. Hvis man bruger en mere løs definition, så er det 5,4 pct. af Storbritanniens landområder, der er bebygget.

"Tallet på 0,1 understeger det faktum, at vores opfattelse om byområders tæthed, og at landet bliver "asfalteret til", ikke altid er 100 pct. præcist. Og det faktum, at mindre end 6 pct. af Storbritannien er bebygget, viser også, at der er plads til nye boliger, hvis vi ønsker at bygge dem. Men selvfølgelig, så er det ikke altid de steder, hvor efterspørgslen er størst, hvilket er et afgørende punkt," siger Alasdair Rae, professor ved Sheffield Universitys institut for by- og landskabsstudier, der fandt frem til tallet på 0,1.

"Styrken ved netop den statistik er overraskelsen. Jeg tror, at tallet er langt mindre, end de fleste ville have forventet," siger David Spiegelhalter, formanden for Royal Statistical Society, ifølge Financial Times.

Prisudvalget udtalte også hædrende omtale til fem andre tal. Det gælder minus 3 pct., hvilket er den gennemsnitlige britiske løn i begyndelsen af 2017 sammenlignet med 2008. Også 7,7 milliarder fik pæne ord med på vejen, eftersom det er tallet for aktive telefonforbindelser i verden, der dermed er større end klodens befolkning. Dertil kommer tallet 403,3, som er mængden af kuldioxid, målt i andel af en million, i atmosfæren.

Tallet, der ikke blev hædret

Et tal, som prisudvalget i al beskedenhed ikke nævner, er 1834.

Det var det år, hvor Royal Statistical Society blev stiftet. Blandt medstifterne var den uhyre indflydelsesrige politiske økonom og demograf Robert Malthus, Adolphe Quetelet, en belgisk astronom, matematiker, statistiker og sociolog, der blandt andet er fadder til BMI-indekset for kropsvægt, og Charles Babbage, der blandt meget andet designede verdens første mekaniske computer og udarbejdede det teoretiske grundlag for alle moderne computere.

 

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere