Topøkonom langer ud efter ECB

Amerikansk topøkonom på lynvisit i Danmark kritiserer ECB's rente- stigninger og sætter risikoen for en græsk statsbankerot til 50 pct.
AF BO NIELSEN

Den europæiske centralbank får verbale øretæver af den amerikanske topøkonom og nobelprisvinder i økonomi, professor Paul Krugman, for ECB-folkenes håndtering af såvel den græske gældskrise som centralbankens iver efter at bekæmpe inflationen med højere renter.

Paul Krugman, der til daglig er professor ved Princeton University i USA, gæstede i går Danmark på invitation af Nykredit. Her fremførte han sin kritik, efter at ECB-topfolkene Jürgen Stark og Ewald Nowotny i weekenden sagde, at Grækenland skal betale, hvad landet skylder og følge de planer, der ligger. Det var ellers blevet foreslået at forlænge løbetiden på noget af den græske gæld for at give landet længere tid til at betale beløbet tilbage.

"Det er helt skørt. Der er foreløbig blot tale om at forlænge løbetiden på gælden, og hvis ikke engang det kan lade sig gøre, er der ikke meget, som kan," sagde Paul Krugman ved Nykreditarrangementet i går.

Der er nu omtrent 50 pct. risiko for, at den græske stat alligevel må bede kreditorerne om at slå et stort beløb af gælden, mener Krugman. Det kan udløse en bankkrise i Europa, som i værste fald kan tvinge nogle lande til at forlade eurozonen, frygter han.

Rentestigning er gift

Den amerikanske topøkonom kritiserede også ECB's skrappe holdning over for inflation. Banker og forbrugere er stadig på hælene efter finanskrisen, og højere renter risikerer at udløse udlånsstramninger, som er gift for det spæde økonomiske opsving.

Den stigende inflation har allerede ført til én renteforhøjelse fra Den Europæiske Centralbank (ECB), der har til opgave at holde inflationen på eller under 2,0 pct. OECD forventer at ECBrenten ved årsskiftet 2011-12 vil ligge på 2,0 pct. mod 1,0 pct. ved det seneste årsskifte. Den danske rente ventes ligeledes at fordoble.

Det er hul i hovedet, mener Paul Krugman. I stedet bør man fordoble inflationsmålet, fordi prisstigningerne ikke vil løbe løbsk, så længe økonomien grundlæggende ligger underdrejet.

Otmar Issing, tidligere topembedsmand i både den tyske og europæiske centralbank, deltog også i Nykredit-konferencen og opfordrede amerikaneren til at hælde koldt vand i blodet. Han er ikke så bekymret over rentestigningerne.

Svækket økonomi

Han ser en klar trussel i de nuværende inflationstal og er bange for, at prisstigningerne kommer ud af kontrol. Man har tendens til at overvurdere, hvor svækket økonomien er efter en krise og dermed, hvor svært det er for inflationen at få fat, mener han.

De lave renter presser dertil milliarder og milliarder af kroner ud i bl.a. aktie- og råvaremarkeder, fordi afkastet på obligationer er så lavt. Det pumper priserne op på alt fra benzin til guld.

Otmar Issing frygter heller ikke, at euroen er ved at gå til grunde på trods af, at Grækenland sandsynligvis må gå bankerot.

Han pointerer dog, at når støvet har lagt sig over gældskrisen, er det meget vigtigt at indføre reformer, der kan styrke det økonomiske samarbejde mellem landene i valutazonen.

"Euroen må ikke fejle. Det vil være en økonomisk og politisk katastrofe," siger Otmar Issing.

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også