Støttepartier imod skatteudspil

Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne siger nej til regeringens skatteudspil, der vil betyde lavere selskabsskatter - undtagen til den finansielle sektor.
AF CHRISTIAN HÜTTEMEIER, CHRISTINE CORDSEN OG DORTE IPSEN BODDUM, christian.huttemeier@jp.dk, christine. cordsen@jp.dk, dorte.boddum@jp.dk

»Ikke sandsynligt«. Sådan lyder dommen fra Dansk Folkepartis gruppeformand Kristian Thulesen Dahl over regeringens ønske om at sænke selskabsskatten til 20 pct. og finde pengene ved at sanere erhvervsstøtteordningerne.

»Hvem er det lige, der ikke skal have erhvervsstøtte længere? Er det dagbladene, er det tivolierne, taxabranchen eller vindmølleindustrien? Her mangler regeringen at blive konkret, og det er, når man bliver det, at det bliver svært,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Han understreger, at DF ikke ser noget behov for at sænke selskabsskatten. Også Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen, der er det nødvendige 90. mandat ved forhandlingerne i Finansministeriet, er imod. Frem for generelle skattelettelser vil han hellere bruge penge på landbruget og vækst i udkantsområderne.

Bankerne er ikke med

Regeringen ønsker derimod at sænke selskabsskatten fra 25 til 20 pct. med 1 procentpoint om året i fem år. Regningen på ca. 5 mia. kr. skal betales ved at tage pengene fra erhvervsstøtteordningerne. Bankerne og den finansielle sektor er dog ikke med i øvelsen; her skal der ikke gives selskabsskattelettelser, mener regeringen.

Præcis hvem, der skal betale i form af mistet erhvervsstøtte, vil regeringen bede et udvalg bestående af økonomiske eksperter og repræsentanter fra erhvervslivet give svar på.

Med forslaget om lavere selskabsskat imødekommer Venstre et længe næret ønske fra De Konservative. Tanken er dog ikke mere fjern for Venstre, end at lavere selskabsskat også har ligget dybt i skrivebordsskuffen hos det store regeringsparti som et forslag, der kunne tages frem ved given lejlighed. Den lejlighed er nu kommet. På sit ugentlige pressemøde i går gav statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opbakning til mærkesagen.

»Det er et udtryk for, at vi ønsker, at Danmark skal være et attraktivt investeringsland,« lød det fra Lars Løkke.

Han understregede, at de bebudede lettelser i selskabsskatten skal finansieres af erhvervslivet selv i form af beskåret erhvervsstøtte. Også økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er overbevist om, at lavere selskabsskat vil være med til at tiltrække udenlandske investeringer. S og SF har også et kritisk øje til erhvervsstøtteordningerne og vil have dem saneret. Men de 2,2 mia. kr., som S-SF henter ved den øvelse, skal ikke gå til lavere selskabsskat, men til målrettede investeringer andre steder i erhvervslivet.

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også