FinansWatch

Pensionsselskaber vil bygge broer

To ud af tre pensionskroner er positivt indstillet overfor deltagelse i offentligt-private partnerskaber om bygning af broer, vej, hospitaler og anden offentlig infrastruktur. Det viser en undersøgelse fra Forsikring & Pension.

Forsikring & Pension afholder torsdag formiddag sit årsmøde og i den forbindelse har brancheforeningen gennemført en rundspørge blandt sine medlemmer. Det skriver Berlingske Business.

Rundspørgen blandt danske pensionskasser viser blandt andet en stor interesse for at deltage i OPP-samarbejde og to ud af tre pensionskroner sig parate til at investere i offentlig dansk infrastruktur med et stabilt afkast.

Pensionsselskaber langt fra dansk infrastruktur

Virkeligheden ser anderledes ud

Men ser man på pensionskassernes reelle adfærd, så er velvilligheden knap så synlig. Undersøgelsen fra Forsikring & Pension viser nemlig også, at blot hvert femte pensionskasse har investeret via OPP-samarbejder enten på egen hånd eller gennem fonde.

74 pct. af pensionsselskaberne har til gengæld investeret i OPP-samarbejder i udlandet.

”I første omgang ligger bolden hos det offentlige forstået på den måde, at der er behov for at få ’puljet’ projekterne, så de får en størrelse, hvor de er interessante for store investorer som pensionsselskaberne. Man skal ikke regne med at vi går ind i mindre enkeltprojekter,” forklarer Peter Damgaard Jensen, der er formand for Forsikring & Pension og direktør i PKA. Han vurderer samtidigt at projekternes størrelse skal op i flere hundrede millioner kroner inden de er interessante for pensionskasserne.

Ikke alle er lige interesserede

Hos Nordea Liv & Pension er interessen for OPP-samarbejder begrænset.

”Som udgangspunkt er vi da positive overfor OPP. Men vi mener, at det ud fra en samfundsmæssig synsvinkel er vigtigere, at pensionsformuerne kommer ud og arbejde i virksomhederne som risikovillig kapital. Det giver de arbejdspladser og skatteindtægter, som velfærd skal skabes af,” mener direktør Steen Michael Erichsen fra Nordea Liv & Pension.

Pensionsselskaber langt fra dansk infrastruktur

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs