FinansWatch

Hjalp storbank korrupte i Egypten?

Storbanken HSBC har angiveligt hjulpet korrupte politikere og forretningsfolk i Egypten.

Flere politikere og forretningsfolk i Egypten er i øjeblikket centrum for en større korruptionsundersøgelse. Det er dog ikke kun egyptere, der er blevet mødt af anklager om korruption.

Den britiske storbank HSBC med hovedsæde i London bliver nu også anklaget for at have hjulpet en håndfuld af den nu afgåede præsident Hosni Mubaraks bekendte i deres angiveligt korrupte forretninger.

Anklagerne om korruption går bl.a. på, at jordhandler er blevet foretaget til spotpriser, der har gavnet de nu anklagede politikere og forretningsmænd.

Mest aktive i Egypten

Det skriver den engelske avis The Guardian på baggrund af research, der er blevet foretaget af Bureau of Investigative Journalism, en non-profit organisation ved Londons City University.

Bureau of Investigative Journalism har bl.a. fundet ud af, at HSBC skaffede finansiering til to af egyptens største og mest kontroversielle entreprenører 450 millioner pund.

Derudover er det kommet frem, at af samtlige internationale banker har HSBC været den mest aktive bank i Egypten.

Afviser anklager

Egyptens tidligere minister for investeringer Mahmoud Mohieldin, der var ansvarlig for seks privatiseringer i Egypten, har tidligere været chef for HSBCs afdeling i Egypten. Det samme var Rachid Mohamed Rachid, tidligere handelsminister i Egypten.

”Det rejser store spørgsmål om, hvordan HSBC forholder sig til korruption,” siger Anthea Lawson fra interesseorganisationen Global Witness til The Guardian.

Den britiske storbank afviser dog alle anklager om, at den har medvirket til korruption.

"Hver eneste af disse transaktioner blev gransket, og de levede op til alle internationale standarder for regulering. Ingen af selskaberne var på tidspunktet for transaktionerne underlagt sanktioner af Egypten, FN, USA eller EU,” meddeler banken ifølge The Guardian.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs