Bizar britisk Harry Potter-svindler rammer Svennis

Sven Göran-Eriksson, spionen, svindleren og kommunisterne. Listen over ofre rækker vidt i en britisk svindelssag, der netop nu afdækkes af landets bagmandspoliti.

Hvordan får man en investeringsbank, kommunistiske Nordkorea, Englands tidligere fodboldlandsholdstræner Sven Göran-Erikssson og Storbritanniens tidligere spionmester i seng med hinanden?

Det kender svindeldømte Russell King angiveligt svaret på. Og nu skal Storbritanniens bagmandspoliti - The Serious Fraud Office - også forsøge at finde svaret.

Det skriver The Guardian efter BBC's Panorama har afdækket nye oplysninger i en svindelsag, der udover de nævnte også inkluderer Bahrains kongefamilie og som i sidste ende bragte både investeringsbanken First London og fodboldklubben Notts County i knæ.

En svensker i Nordkorea

Her angives det, at King - der blev dømt for forsikringssvindel i 1991 - var manden bag den kontroversielle overtagelse af Notts County i 2009, der gjorde Eriksson til klubbens direktør, og som skulle bringe millioner til divisionsklubben. Penge, der aldrig dukkede op.

Eriksson blev blandt overbevist ved, at en del af hans betaling skulle falde i aktier i selskabet Swiss Commodity Holding, der via sin angivelige eneret til Nordkoreas guld, sølv- og jernrettigheder skulle være mere end 2 mia. pund værd.

"Jeg var i paladset i Nordkorea, og de gav aktier såkaldte aktier til den nordkoreanske regering. Jeg spurgte dem hvor meget det var værd, og de sagde, at det ikke var millioner, men milliarder. De brugte mit navn. Selvfølgelig gjorde de det. I sidste ende var det en stor, stor fejl," siger Sven Göran Eriksson til Panorama.

Spionen der blev snydt

Samtidig var Russell King ved at overtage 49 pct. af investeringsbanken First London. Overtagelsen skete ved, at King påstod at handle på vegne af Bahrain kongefamilie.

Banken havde Storbritanniens tidligere spionchef, Air Marshal Sir John Walker, som rådgiver, og sendte ham afsted for at tjekke King efter i sømmene.

"Hvad tænker jeg om Russell King? Ikke ret meget - han var god til at snakke, men det var det, der var hans forretning. Han var en svindler. Jeg blev snydt på samme måde, som det skete for Sven," siger den tidligere spion til tv-progammet.

Ifølge Bahrains kongefamilie var Kings forbindelse med familien da også en lodret løgn.

Harry Potter-skurk

"Han har måske mødt medlemmer af familien her og der, men vi har ingen finansiel forbindelse med ham eller hans selskab," siger Fawaz Al Khalifa, præsident for Bahrains Informationsautoritet, til Panorama.

Banken måtte efterfølgende overtages af konkursadministratorer, og efterlod sig en gæld på 8,7 mio. pund.

Notts County - der kortvarigt havde den tidligere FCK-træner Hans Backe som træner - blev efterladt med en gæld på 7 mio. pund.

Schmeichel på mål

Den gæld stammede fra en indkøb foretaget i troen på de millioner, der aldrig kom.

Blandt andet blev den tidligere engelske landsholdsklippe Sol Campbell, og Peter Schmeichels søn, målmanden Kasper Schmeichel hentet til klubben.

King afviser at have stået bag overtagelsen af både bank og fodboldklub.

Men ifølge Panorama har programmet fået fat i stribe af emails og vidneudsagn, der viser, at det var King der trak i trådene. I nogle af emailene omtaler King som selv som 'Lord Voldemort', den store skurk fra Harry Potter-bøgerne, hvis navn ikke må siges.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også