Finanstilsynet: Fremover hænger vi hvidvaskbankerne ud
Den hemmelige aftale mellem Finanstilsynet og en udenlandsk bank i Danmark, der tidligere på dagen endte med en 3,7 mio. kr. stor bøde til den unavngivne bank, bliver den sidste af sin slags.
Fremover bliver de banker, der accepterer bøden og ikke går rettens vej i stedet nemlig nævnt offentligt. Der sker som følge af nye regler der trådte i kraft med årsskiftet, oplyser tilsynet over for FinansWatch.
"Fremadrettet bliver det sådan, at vi kan offentliggøre langt mere på hvidvaskområdet. Vi har lige fået en ny bestemmelse, der gør at vi kan gå ud med navns nævnelse når det har almen interesse - altså bortset fra oplysninger om privatpersoner," siger kontorchef Mark Andrew Rønnenfeldt fra Finanstilsynet.
"Vi kommer ud over stepperne"
"Vi er glade for at kunne sende budskabet - og mens jeg ikke kan spå om fremtiden, vil jeg helt klart, tro at der kommer flere af de her sager. Vi har regler og en ny vejledning, og har meget fokus på området. Vi kommer ud over stepperne på det her område."
Mark Andrew Rønnenfeldt forklarer videre, at den bøde for hvidvask, der blev offentliggjort tidligere i dag stammer fra en sag, der startede før den nye regel trådte i kraft - og at man derfor kun kan offentliggøre sagen anonymt.
"Det er undersøgelsestidspunktet, der er afgørende for om vi kan offentliggøre sagerne. Så når vi i fremtiden kommer på besøg, og ser dem over skulderen, og tjekker at alt er som det skal være, så kan vi altså offentliggøre det, hvis vi vurderer det er i offentlighedens interesse."
Stor bøde
Kan du sige noget om bødens størrelse?
"Efter danske forhold vil man sige, det er en ret stor bøde. Efter vi har forstået på SØK er bøden beregnet efter hvad de har sparet af omkostninger ved ikke at indrette sig tilstrækkeligt efter hvidvasklovens bestemmelser - og så ganget den besparelse med to. Ud over det skal de betale 10.000 kr. pr. kunde, der ikke er legitimeret tilstrækkeligt," siger Mark Andrew Rønnenfeldt.
Han understreger samtidig betydningen af legitimiteringskravet - både for bødestørrelsen og for SØK's muligheder.
Bedre efterforskningsmuligheder
"Så desto større antal kunder, der ikke er tilstrækkeligt legitimeret, desto større bøde hvis man ikke gør tingene ordentligt. I nogen lande som Danmark sammenligner sig med – fx Sverige og England - har der været kutyme for at man giver langt større bøder end herhjemme - men efter danske forhold vil jeg sige, at bøden er ganske stor," siger han og fortsætter:
"Legitimationen er utroligt vigtig. Dels har det en præventiv virkning - det er risikabelt for en kriminel kunde at vise en masse papirer. Så vælger man måske et andet land at hvidvaske i istedet. Og dels har legitimationen også en meget stor betydning for efterforskning - politiet vil kunne gå tilbage og kunne følge transaktionerne."