Bankansatte trues og chikaneres
Lunten er blevet kortere blandt kunderne, særligt i storbyerne, lyder meldingen fra Nordea og Danske Bank i Nyhedsbrevet Finans, som udgives af de bankansattes fagforening, Finansforbundet.
Det er blevet mere råt at være bankansat, skriver bladet. Røverier, trusler og chikane er blevet en del af hverdagen i flere filialer. Og volden er eskaleret.
Psykologhjælp
I 2010 noterede Danske Bank 100 indberetninger om vold, trusler og chikane. Det er en stigning på 40 pct. og det højeste antal nogensinde.Syv medarbejdere måtte have psykologhjælp efter at være udsat for en hændelse.
Antallet af bankrøverier steg på landsplan til 132 røverier, hvilket også er en stigning på 40 pct.
"Medarbejderne i vores filialer i Storkøbenhavn oplever oftere at blive kaldt luder, sæk og møgkælling, og i få tilfælde sker det også, at de bliver truet med, 'Jeg ved, hvor du bor'", siger Jannie Schou fra Nordeas Sikringsafdeling.
Krisen gør det værre
Samfundsudviklingen og finanskrisen påvirker kunderne meget, siger Nordeas sikkerhedschef, Jørgen Vang Pedersen:
"Som verden er i dag, er det ikke blevet sjovere at være dansker. Der er rigtig mange, der har fået det sværere. Vi mærker det også indirekte. Flere og flere kunder har haft vanskeligere ved at optage lån siden 2008. Der er flere og flere, der bliver presset. Så det bliver mere og mere konfliktfyldt at være bankmedarbejder."
Forbundet bekymret
Finansforbundets næstformand, Solveig Ørteby, er stærkt bekymret over udviklingen og det stigende antal indberetninger om hændelser af vold, trusler og chikane i Danske Bank:
"Det er helt uacceptabelt, at kunderne synes, at det er acceptabelt at skælde medarbejderne ud. Medarbejderne passer bare deres arbejde. Jeg opfordrer alle banker til at tage en debat om, hvordan man skal tackle vold, trusler og chikane," siger hun.