Ugebrev: Dansk model er samfundsskadelig

Den nye danske banklukningsmodel er samfundsøkonomisk skadelig, vurderer flere internationale finanseksperter overfor Økonomisk Ugebrev.

Den nye danske banklukningsmodel, som blev indført oktober sidste år, viser sig nu på alle måder at være meget samfundsøkonomisk skadelig, vurderer flere internationale finanseksperter med speciale i bankfinansiering overfor Økonomisk Ugebrev.

Lukningsmodellen, som faktisk har premiere i den europæiske finansverden, følges tæt af udenlandske finanshuse og finansmedier, blandt andet Bloomberg og finansbloggen DailyBail, som i tilknytning til kommentaren om Amagerbanken bringer et billede af en eksploderende atombombe.

"Bortset fra islandske banker er det første gang under og efter finanskrisen, at både indlånere og finansielle investorer med usikrede bankobligationer kommer til at betale for et bankkrak med tabsnedskrivninger, såkaldte hair cuts. Netop den slags hair cuts har været heftigt debatteret i relation til den sydeuropæiske statsgældskrise, hvor myndighederne har lagt redningsbælter omkring Grækenland, Irland og Portugal, netop for at beskytte bankerne mod tab," skriver ugebrevet.

Vurderingen er, at de danske myndigheder, især Nationalbanken og Økonomi- og Erhvervsministeriet, helt har glemt at vurdere samfundsøkonomiske konsekvenser af den valgte model.

De danske banker skal inden for et par år ud på det internationale lånemarked og hente de 200 mia. kr., som der er givet statsgaranti for.

Internationale kreditfolk med speciale i bankfinansiering vurderer overfor Økonomisk Ugebrev, at de udenlandske investorer vil være meget tilbageholdende, og i de fleste tilfælde slet ikke vil refinansiere danske banker uden sikkerhed, såkaldt senior unsecured.

"Dermed kan staten og de danske banker stå i en situation om to år, hvor staten i realiteten risikerer at tabe op mod 50-100 mia. kr. af de i alt udestående 200 mia. kr., fordi bankerne ikke kan refinansiere de statsgaranterede udenlandske lån," advarer ugebrevet.

(RB-Børsen)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også