FinansWatch

Svenske storbanker var "hårsbred" fra kollaps

Sveriges finansminister fortæller nu åbent om, hvor tæt på afgrunden banksektoren var i 2009.

Sveriges økonomi brager derudaf med vækstrater, der får økonomer til at kalde landet for "Europas tigerøkonomi".

Men for mindre end halvandet år siden befandt to af Sveriges fire største banker sig aller yderst på afgrundens rand.

Og udtalelsen stammer ikke blot fra én af de talrige dommedagsprofeter, som har haft kronede dage før, under og især efter finanskrisen i 2008/09. Den stammer fra selveste Sveriges finansminister, Anders Borg.

SEB og Swedbank nær afgrunden

Ifølge den svenske erhvervsavis Dagens Industri udtalte finansministeren sig onsdag for første gang i offentligheden om, hvor alvorlig den økonomiske krise i de baltiske lande reelt var for den svenske banksektor.

Især Letland var i overhængende fare for et økonomisk kollaps, som ville have haft fatale konsekvenser for mindst to af Sveriges fire største banker.

"Jeg har meget svært ved at se, hvordan vi ville kunne have undgået en situation, hvor et par af de svenske storbanker måtte blive overtaget af staten," sagde Anders Borg ifølge Dagens Industri med klar henvisning til Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) og Swedbank, der rangerer som henholdsvis Sveriges tredje- og fjerdestørste bank.

Sammenlagt havde de to banker hundredvis af milliarder kroner i klemme i form af udlån i de tre baltiske lande, Letland, Esland og Litauen.

Reddede stormen af

Den baltiske finansstorm blev reddet af takket være store milliardlån fra EU, Sverige og Den Internationale Valutafond, men ifølge Dagens Industri var der undervejs i processen en meget reel risiko for, at krisen ville eskalere og føre til ødelæggende devalueringer af de baltiske valutaer.

Den svenske finansminister ønsker ikke, at Sverige nogensinde skal komme i en lignende situation igen. Og han indikerer i den forbindelse, at Sverige måske skal overveje at følge Schweiz' eksempel ved at forhøje kapitalkravene til bankerne udover det, som de internationale såkaldte Basel-regler tilsiger.

"Sverige var meget, meget langt ude, i praksis ude over kanten. Det må aldrig ske igen," slår Anders Borg fast.

Denne artikel er produceret af FinansWatchs samarbejdspartner epn.dk

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs