FinansWatch

Storspekulant gør søn til gældsslave gennem Danske Bank

En norsk-indisk storspekulant og diamanthandler har gennem Fokus Bank - Danske Bank i Norge - og Danske Markets formøblet en formue, og undervejs placeret sin dengang 25-årige søn i bundløs gæld. Nu kører han sag mod banken.

Hagen ramte bordet med et brag. Sådan beskrev valutahandler Christian Floer fra Fokus Bank - Danske Banks norske afdeling - sin reaktion, da han tilbage i 2008 opdagede hvad Pramod Vora havde gjort.

"Jeg fik 'hakeslipp', da jeg så, hvad du havde handlet for med Danmark i går. Du gør din søn til gældslave, hvis du ikke tager tabet på dig. Er det ikke urimeligt at din søn skal slide med et tab på over seks millioner kroner, når det er dig som har haft alle fuldmagterne og handlet på vegne af ham," sagde Christian Floer fra Fokus Bank i Trondheim.

Det skriver Dagen Næringsliv, der har fået Christian Floers reaktion fra en båndoptagelse, der onsdag blev afspillet i Borgarting lagmannsrett.

I retten - der svarer til den danske landsret - forsøger Pramod Vora og hans familie for tiden at få lagt ansvaret for den norsk-indiske diamanthandler og spekulants omfattende tab over på banken.

Den manøvre lykkedes til dels i byretten, der underkendte nogle af Voras mange handler - men sagen er altså siden blevet anket af banken. Fokus Bank ønsker ikke at udtale sig om sagens detaljer mens den stadig er for retten.

"Det er en ulykkelig sag, men vi ønsker ikke kommentere på den, mens den bliver behandlet ved domstolene," skriver Bjørn Langli, kommunikationsdirektør i Fokus Bank, til FinansWatch.

Fuldmagt

Det var et lyntab på 6,5 mio. norske kroner - svarende til 6,1 mio. danske kroner - der fik hagen til at falde for Christian Floer. Pramod Vora havde tabt pengene ved at spekulere i Yen gennem Danske Markets.

Og de 6,5 mio. kr. var bare en del af en større tabsbølge, der kostede Vora-familien mellem 40 og 50 mio. norske kroner. Og det var hele familien der blev ramt - Pramod Vora havde nemlig fået sin nyuddannede 25-årige søn til at kautionere for 20 mio. kr.

Datteren Melinda og hendes mand blev også ramt af Pramod Voras vilde valutasatsning, da de havde givet ham fuldmagt til at investere på deres vegne.

Huset på spil

I Tingretten - svarende til byretten herhjemme - fik familien for et år siden medhold i, at banken selv har handlet forkert og derfor ikke kan kræve penge for en række af de fejlslagne investeringer i japanske yen.

Familiemedlemmerne måtte i byretten afskrive 20 mio. norske kr. ud af investeringen på 50 mio. Pramod Vora blev holdt ansvarlig for sine egne tab, men mente ikke at Danske Bank havde ret til alle pengene fra børnene, der blev vurderet som havende en anderledes risikoprofil.

Retten slog også dengang fast, at datteren Melinda og hendes mand formentlig ikke ønskede at sætte deres hus på spil i valutaspekulationen, hvis de havde fået valget, og trak derfor tæppet væk under den del af Danske Banks handler.

Mere fra FinansWatch

De grønne bæredygtige fonde er også sorte

I Danmark har 109 ud af de i alt 244 grønne såkaldte artikel 9-fonde placeret kundernes penge i selskaber, der baserer dele af sin forretning på fossil energi eller flyindustrien, skriver Børsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs