FinansWatch

Erhvervspakkens skattelettelser på investeringer begunstiger den rigeste ene procent

Aftalen om at lette skatten på investeringer er en målrettet skattelettelse til de absolut rigeste danskere. Det konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny analyse.

Torben M. Andersen, professor og tidligere overvismand. | Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

De skattelettelser, som regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale vedtog som en del af erhvervspakken i november, vil helt overvejende gå til de danskere med de højeste indkomster. Det skriver Dagbladet Infomation.

Mens regeringen og Dansk Folkeparti forhandler om nye skattelettelser, har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd regnet på konsekvenser af de skattelettelser på aktier og investeringer, der blev gennemført som en del af erhvervspakken i november.

De nye skattelettelser vil give den rigeste ene procent af befolkningen en gennemsnitlig skattegevinst på 5.300 om året, mens de 1000 danskere, der tjener flest penge, står til at kunne barbere 80.000 kroner af deres årlige skatteregning. For 90 procent af befolkningen vil det omvendt betyde en konkret gevinst på mindre end 200 kroner om året.

Specifikt drejer det sig om indførelsen af et fradrag på op til 800.000 kroner for investeringer i små og mellemstore virksomheder samt den såkaldte aktiesparekonto, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ellers har kaldt et "gennembrud for, at almindelige mennesker investerer".

Men det hører faktisk til sjældenhederne, at skattelettelser i så høj grad begunstiger mest velhavende danskere, forklarer professor og tidligere overvismand Torben M. Andersen. Han er ikke i tvivl om, at skattelettelser vil øge den generelle ulighed i samfundet.

"Man kan måske grave historiske eksempler på lettelser af beskatningen af kapitalindkomst, der i endnu højere grad har begunstiget de allerrigeste. Men det er meget markant det her," vurderer Torben M. Andersen.

Ind ad bagdøren

Finansordfører for Socialdemokratiet, Benny Engelbrecht, ser erhvervspakkens skattelettelser som et eksempel på, at regeringen og Dansk Folkeparti "sniger topskattelettelser ind ad bagdøren".

"Det her står i modsætning til, hvad Dansk Folkeparti helt eksplicit har meldt ud om skattelettelser i toppen," siger Benny Engelbrecht.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, anerkender, at de nye regler først og fremmest vil komme de mest velhavende danskere til gode.

"Det er heller ikke Dansk Folkepartis politik. Det er noget, regeringen havde med til forhandlinger. Til gengæld har vi fået en indført en række andre ting i Erhvervspakken. I politik må man tage det sure med det søde," siger Hans Kristian Skibby.

Han fremhæver nye regler til nedbringe grænsehandlen og afgiftslettelser på vand og el på campingpladser som eksempler på elementer af aftalen, Dansk Folkeparti har fået til gengæld for skattelettelserne på aktier.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har ikke ønsket at stille op til interview. Men i et skriftligt svar fastholder han, at "aktiesparekontoen er noget, alle danskere får gavn af, ikke kun dem med høje indkomster".

(denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information)

Investeringschef ærgerlig over mere kompliceret dansk model for aktiekonto 

Investor: Aktiesparekonto forhindrer ikke danske børsnoteringer i Sverige

Kritik af regeringens amputerede aktiesparekonto

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs