FinansWatch

EU klar med grovfilen over for storbanker

EU-Kommissionens forslag til ekstra regulering af Europas vigtigste banker lægger blandt andet op til, at myndighederne skal kunne blokere nye produkter og begrænse handelsrisikoen i de enkelte banker. (opdateret)

Foto: Virginia Mayo

Det er nyhedsbureauet Bloomberg, der har fået fat i et udkast til det forslag, som EU-Kommissionen inden længe sender i høring hos banker, forbrugere og investorer.

EU-Kommissionen skal senere på året fremlægge et endeligt forslag til, hvordan man vil regulere de systemisk vigtige banker – det vil sige, de banker, der ikke kan krakke, uden at det risikerer at sende chokbølger gennem det finansielle system og potentielt udløse en finansiel krise som den, der udspillede sig i kølvandet på Lehman Brothers kollaps i 2008.

Klar til at splitte banker op

Og forslaget rummer en række drastiske elementer, som Kommissionen ønsker markedets reaktioner på. En række af elementerne er allerede en del af den danske regulering i form af Bankpakke III, mens andet er nyt. Og endnu er det uklart, om nogen danske banker bliver defineret som systemisk vigtige banker og derfor skal omfattes af de endelige regler.

Blandt forslagene fra EU-Kommissionen er i følge Bloomberg, at tilsynsmulighederne skal kunne blokere nye produkter og begrænse handelsrisikoen i bankerne.

Samtidig skal de kunne kræve ”ændringer i juridiske eller praktiske strukturer”, hvis en bank behøver ”ekstraordinær offentlig finansiel støtte” i en krise.

Præsenterer alle retter

"Med forbehold for, at jeg af gode grunde ikke har set dokumentet, tolker jeg det her som en forlængelse af det oplæg, man sendte ud i oktober. Det virker som om, at EU-Kommissionen stiller alle retter frem på bordet endnu engang. Men hvilken menu, der vælges i sidste ende, er for tidligt at sige," siger Jesper Berg, chef for Nykredits afdeling for regulering, til FinansWatch.

EU-Kommission sender ifølge Bloomberg forslaget i høring i løbet af den kommende uge. Et endeligt forslag vil blive fremsat senere i år.

"Jeg tror, at man skal betragte det her, som endnu et skridt i retning af, at der kommer til at ske noget omkring krisehåndtering. Det er ikke noget kæmpe spring, men det viser, at der kommer til at ske noget, og det også kan få indflydelse på et marked som det danske" siger Jesper Berg.

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs