FinansWatch

Alm. Brand hænger på risikofyldte pantebreve

Alm. Brand Bank har i flere tilfælde lånt en række storkunder, bl.a. fodboldklubben AGF, mange hundrede millioner kr. til risikofri investering i pantebreve.

Alm. Brand Bank har i flere tilfældet foræret gode kunder muligheden for at låne til investering i risikofyldte højtforrentede pantebreve, hvor den pressede bank nu sidder tilbage med hele risikoen.

Den udlånspolitik har i høj grad været med til at presse Alm. Brand ud i de finansielle tove. Havde det ikke været for koncernens rige forsikringsselskab og en kapitalrejsning, havde de efterfølgende tab sendt Alm. Brand Bank i armene på finansiel stabilitet.

AGF har fået overskud forærende

En af de kunder, der har haft lukrative lånemuligheder hos banken, er fodboldklubben AGF, der har fået mulighed for risikofrit at forvandle lån i banken til løbende millionoverskud på kontoen.

Reglerne var klare: Des mere klubben lånte, des større var fortjenesten. I alt nåede fodboldklubbens to investeringsselskaber Århus Cibor Elite og AGF Sponsor at låne 327 mio. kr. i banken.

Alm. Brand har risikoen

I dag har selskaberne under nye navne fået nye ejere. Men risikoen ligger fortsat hos Alm. Brand, der kæmper for overlevelse, mens værdien af selskabernes pantebreve falder, og tabene stiger.

Begge selskaber er inden for den seneste måneds tid kommet med regnskaber for regnskabsåret 2009/2010. Sammenlagt har de i løbet af året tabt 17,4 mio. kr. Gælden til banken er nedbragt marginalt til 312 mio. kr. svarende til 48 mio. kr. under den bogførte værdi af selskabernes pantebreve. De er den eneste sikkerhed, som Alm. Brand har for deres lån.

Fortsat drift usikker

Begge selskabers egenkapital er negativ. For det ene selskab er situationen så slem, at revisionen sætter spørgsmålstegn ved den fortsatte drift. I ledelsesberetningen lægges der op til, at der skal indgås en gældsaftale med Alm. Brand.

»Lige præcis det engagement er præget af kunderelationer og relationen til AGF. Det er et enkeltstående engagement, som ser sådan ud. Du finder ikke andre lignende engagementer,« forklarer adm. dir. Søren Boe Mortensen fra Alm. Brand koncernen.

"Lidt forretning"

Ifølge koncernchefen var der tale om en konstruktion etableret i samarbejde med nogle af Alm. Brand Banks store kunder.

»Vi og andre var med til at støtte finansieringen bag de selskaber. Der er ingen tvivl om, at vores relation til AGF og vores sponsorat til AGF gjorde, at vi stillede op med fornuftige betingelser. Hensigten var, at vi lavede lidt forretning på det her, og AGF lavede også lidt forretning på det her,« siger Søren Boe Mortensen.

Flere tilfælde

Han erkender, at Alm. Brand med et samlet udlån til selskaberne på 327 mio. kr. hænger på stort set hele risikoen.

»Når vi lånte penge ud til finansieringen af pantebreve, har udgangspunktet generelt været, at kunden er kommet med en egenfinansiering på mellem 15 og 30 pct. På den baggrund har kunden så kunnet låne resten hos os.«

Trods topchefens påstand har Morgenavisen Jyllands-Posten kendskab til mindst ét lignende engagement, hvor Alm. Brand Bank har påtaget sig hele risikoen for at låne ud til en god ven af huset.

Jysk Ejendomspant

Det handler om det i dag konkursramte selskab Jysk Ejendomspant. Her finansierede Alm. Brand en pantebrevsportefølje på 270 mio. kr.

»Vi fik lån til køb af pantebrevene hos Alm. Brand mod at indskyde en sikkerhed på 10 pct. af beløbet. Desværre gik det ikke så godt,« fortæller tidligere adm. direktør Peter Gram-Nielsen fra Jysk Ejendomspant under konkurs.

I dag er omkring halvdelen af selskabets pantebrevsportefølje forvandlet til værdiløst papir på tvangsauktioner. En stor del af tabene er taget hos ejendomsspekulanterne Martin Malvang Klüts og Jesper Koch Andersen, hvis deltagelse i ejendomshandler til kunstigt opskruede priser har været fulgt tæt i Morgenavisen Jyllands-Postens artikelserie om det store ejendomsspil.

Selskaber konkurs

Peter Gram-Nielsen afviser, at han kan klandres for de mange reelt dækningsløse pantebreve.

»Jeg har købt samtlige mine erhvervspantebreve igennem Dansk Pantebrevsbørs, som jo var et velrenommeret firma ejet af Nykredit og EBH Bank,« forklarer Peter Gram-Nielsen.

I dag er Dansk Pantebrevsbørs konkurs og Ebh Bank sendt i armene på statens finansielle skraldespand Finansiel Stabilitet.

Søren Boe: Beskidte pantebreve ud af bøgerne

(RB-Børsen)

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs