FinansWatch

Stort finanshus politianmeldt for ulovlig handel med Brøndby-aktier

Finanstilsynet har anmeldt et stort finanshus til Bagmandspolitiet for at overtræde shortselling-loven, da virksomheden handlede med Brøndby IF's aktier.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Den 22. november anmeldte Finanstilsynet Carnegie Investment Bank for at overtræde shortselling-forordningen. Det skriver Finanstilsynet på sin hjemmeside.

De påståede overtrædelser af reglerne er sket i forbindelse med, at Carnegie skulle have "shortet" Brøndby IF's aktie. Shortselling vil sige, at man spekulerer i, at en akties kurs falder.

"Carnegie solgte over flere dage i november 2016 aktier udstedt af Brøndbyernes IF Fodbold A/S," skriver Finanstilsynet med henvisning til selskabet bag fodboldklubben Brøndby.

"Salgene skete umiddelbart forud for emissionen i Brøndbyernes IF Fodbold A/S. Carnegie rådede ikke over de solgte aktier på salgstidspunkt og kunne ikke levere aktierne som forudsat i de indgåede handler. Handlerne var derfor i strid med artikel 12, stk. 1, i shortselling-forordningen."

Finanstilsynet oplyser ikke, hvor mange aktier eller hvor stort et beløb der er tale om, som Carnegie har handlet.

Manglende information

Ifølge tilsynet handler anmeldelsen også om, at finanshuset ikke har afgivet de nødvendige informationer.

Finanstilsynet skriver, at investorer har pligt til at informere relevante tilsynsmyndigheder, når de har "korte nettopositioner," dvs. spekulerer i at en aktie falder.

"Der skal endvidere ske offentliggørelse af betydelige korte positioner for at give andre markedsdeltagere information om disse betydelige enkeltstående korte positioner," skriver tilsynet.

"Carnegie har ikke indberettet de korte nettopositioner til Finanstilsynet, og Carnegie har ikke offentliggjort de betydelige korte nettopositioner, jf. artikel 5, stk. 1, og artikel 6, stk. 1, i shortselling-forordningen."

Finanstilsynet skriver, at de nævnte overtrædelser af reglerne kan medføre en bødestraf.

Til FinansWatch oplyser tilsynet, at bøderne i den typer sager kan svinge meget, men at der i en tilsvarende sag fornylig er uddelt en bøde på 250.000 kr.

FinansWatch har forsøgt at indhente en kommentar fra Carnegie.

Forsiden lige nu

Hvidvask-samråd bød på nye oplysninger – og nye spørgsmål

Efter at nye oplysninger kæder Danske Banks estiske filial sammen med en sag om nordkoreansk våbensmugling, opfordrer erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) Finanstilsynet til at genåbne hvidvasksagen. Samtidig vil SF's erhvervsordfører stille nye spørgsmål på nyt samråd efter sommerferien.

Advokat om PSD2: Det vil være et "moving target" i mange år

Betalingstjenstedirektivet PSD2 er et "moving target," hvor de nærmere regulatoriske detaljer vil fortsætte med at rykke sig i de kommende år. Det er en ny udtalelse fra generaladvokat ved EU-Domstolen et eksempel på, skriver advokat Annette Printz Nielsen i en ny klumme.

Jyske Bank fjerner næsten alle bankboliglån fra hylderne

Jyske Bank fjerner alle bankboliglån fra hylderne med undtagelse af to. Det betyder samtidig, at banken skuer ned for brugen af den fælles funding, der har mødt kritik fra Finanstilsynet. Noget af den frygt, som tilsynet har haft, fordamper simpelthen af sig selv, siger Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, til FinansWatch.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere