FinansWatch

Finansrådet: Bankpakke kan opfattes som ligbrænding

Finansrådet understreger, at bankerne er meget tilfredse med Bankpakke III, men at bankerne er nødsaget til at tage hensyn til lånemarkedernes forståelse og opfattelse af pakken.

Foto: Hougaard Niels

Bankerne er glade for Bankpakke III, som sikrer de danske bankkunder, at de ikke ét sekund skal være i tvivl om, at de kan lave deres bankforretninger – også selvom deres bank skulle komme i vanskeligheder.

Når bankerne ikke direkte og over en bred kam melder ud, at de ønsker at tilslutte sig pakken ”up front”, så skyldes det bekymring for modtagelsen på de internationale markeder. Det understreger direktør i Finansrådet, Jørgen Horwitz, over for FinansWatch.

Internationale udfordringer

Jørgen Horwitz, hvorfor melder bankerne ikke klart ud, at man ønsker at tilslutte sig Bankpakke III, så kunderne kan opleve og mærke den fornødne sikkerhed den giver for dem?

”Som vi har sagt mange gange, så er bankerne glade for Bankpakke III. Det skal der ikke herske tvivl om. Og vi har forståelse for synspunktet om, at kunderne skal kunne føle sig trygge. Vores pointe er, at det kan de under alle omstændigheder. Vi er helt sikre på, at eventuelt nødlidende banker vil anvende Bankpakke III - uanset om man tilmelder sig på forhånd eller ej. Alternativet er nemlig konkurs, og det er en dårligere løsning for alle. Spørgsmålet er alene, om man skal melde sig til på forhånd eller vente til der eventuelt opstår problemer. Her siger vi, at vi har forståelse for begge modeller. Vi kan for eksempel godt se udfordringer i forhold til de internationale markeder, hvis man tilkendegiver sin tilslutning til bankpakke III på forhånd," siger Jørgen Horwitz.

Kommunikativ udfordring

Hvorfor det? Hvis de alligevel har besluttet sig for at benytte sig af ordningen?

”Bankernes store udfordring er, at de ikke kan være sikre på, at de globale lånemarkeder og fundingmarkeder nødvendigvis forstår mekanismerne i Bankpakke III. Meget forenklet kan der ske det, at udenlandske långivere kan se negativt på det, at et dansk pengeinstitut tilslutter sig Bankpakke III, fordi de vil opleve det som om, at banken stiller sig op i køen til en ligbrændingsforretning,” siger Jørgen Horwitz og fortsætter:

”Her vil nogle långivere på pengemarkederne måske blive i tvivl og tænke, at det danske pengeinstitut har problemer, som man ikke kender til, siden man tilslutter sig en bankpakke, som handler om, at når man går ned, så ryger aktiverne prompte over i et finansielt og statsligt styret afviklingsselskab. Og så vil det måske rokke negativt ved bankens kreditvurdering. Vel og mærke uden at der er problemer af nogen art. Det er derfor, at bankerne tøver. Fordi lånemarkederne måske vil tænke, at det er mærkeligt at stille sig op på en venteliste til en operation, hvis man ikke er syg? Så her ligger der et stort kommunikationsarbejde for de danske banker. Men bankerne kan bare ikke vide, om de kan trænge igennem med deres budskaber og forklare, at en tilslutning til Bankpakke III ikke er ensbetydende med problemer,” siger Horwitz.

Negative konsekvenser

Men burde bankerne ikke kunne kommunikere det klart ud til dem, der skal hjælpe dem med funding? Så kompliceret er det vel heller ikke?

”Det syntes vi måske ikke i Danmark, fordi vi kender bankpakkerne og det danske lovgrundlag. Men det gør man bare ikke ude i verden. Og desværre så kan rygter om problemer i en banksektor hurtigt få negative konsekvenser selv for sunde banker. Det så vi da Roskilde Bank gik ned. Det er det, som bankerne frygter. At fundingen på de internationale markeder bliver dyrere.

Hvad gør I for at hjælpe bankerne med at kommunikere de her ting ud på det globale lånemarked?

"Det behøver vi ikke at hjælpe dem med. Det ved de banker, der opererer internationalt mere om, end vi gør."

Mere fra FinansWatch

1,5 millioner danskere investerer i Qatar: "Det er dilemmafyldt"

Fem danske pensionsselskaber har på vegne af 1,5 mio. kunder investeret små 900 mio kr. i Qatar, viser en opgørelse, som mediet Danwatch har foretaget. Chef for ansvarlige investeringer hos Danica Pension erkender, at ”det er dilemmafyldt at investere i statsobligationer” fra visse lande.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs