FinansWatch

Britiske banker på flugt

Strammere bankregler truer en af verdenens finansielle hovedstæder, London.

Af alle steder var det på et stort møde i Folkets Store Sal ved Den Himmelske Fredsplads i Beijing, at formanden for Royal Bank of Scotland valgte at advare den britiske premierminister.

David Cameron var på statsbesøg med en lang hale af britiske erhvervsfolk efter sig for at promovere mere samhandel med Kina.

Men Philip Hampton gav i stedet regeringschefen røde ører ved at bruge den stærkt mediedækkede begivenhed til at varsle talentflugt og udflytning af britiske banker.

"Er der en risiko for, at flere markeder vil flytte væk fra London og ud af Europa? Absolut. Selvfølgelig er der mange faktorer, der afgør, om man befinder sig det rigtige sted, men det inkluderer helt klart regulering og muligheden for at ansætte de rigtige mennesker," sagde RBS-formanden.

Bankfolk siver væk

Hans ord ramte lige ned i en stadig mere højlydt debat om Europas finansielle centrum. Lige siden HSBC, Europas største bank, for et år siden meddelte, at dens adm. direktør flytter sit kontor til Hongkong, er der blevet sat spørgsmålstegn ved, om britiske banker vil fastholde deres hovedkvarterer i London.

RBS kan dårligt gøre andet. Siden finanskrisen har britiske skatteydere ejet mere end 80 pct. af den ramponerede banks aktier, men både HSBC, Barclays, den næststørste i Storbritannien, og Standard Chartered er kommet med klare signaler om, at der er andre muligheder, hvis stormløbet af regler og skatter mod dem fortsætter.

Der er ingen officielle tal, men brancheorganisationen for britiske banker, BBA, og London City melder begge om en langsomt sivende strøm væk fra London af højtlønnede bankfolk.

Staten mister formue

I sidste uge rapporterede the Sunday Telegraph, at finansminister George Osborne har holdt hemmelige møder med en række af Londons største finansielle institutioner om problemet. Regeringen er bekymret for, hvilken effekt flugten vil have på statskassen. Det kostede alene statskassen 500 mio. pund i tabte skatteindtægter, da to hedgefonds, Brevan Howard og BlueCrest, tidligere på året flyttede til Schweiz. Samtidig er der en tendens til, at bankerne lægger nye investeringer andre steder.

"Det gælder især investeringsdelene, hvor det ikke betyder noget, om det foregår i London, Singapore eller Dubai," siger BBA-talsmand Leslie McLeod.

Bankerne ønsker ikke at kappe deres bånd til London City. »Men de er under pres fra internationale aktionærer, som ønsker mest muligt for pengene,« fortalte HSBC's adm. direktør, Michael Geoghegan på et pressemøde tidligere på året.

"Hongkong, Brasilien og Indien er nogle af de steder, hvor det nu er meget svært for os at konkurrere med amerikanske og lokale banker, fordi de arbejder under andre regler. Politikerne er nødt til at forstå konsekvenserne for den bredere økonomi, hvis de strammer reglerne yderligere for europæiske selskaber," sagde han ifølge the Independent.

Hans afløser efter nytår, Stuart Gulliver, gav i sidste uge det hidtil klareste signal om, at HSBC har flyttet fokus til det asiatiske marked, da han meddelte, at den nye chef for bankens globale del, Paul Thurston, også flytter til Hongkong.

Opsplitning af banker

En af de mest åbenlyse ting, som kan udløse en udflytning, er et krav om, at bankerne adskiller deres investeringsdele fra selve bankforretningerne. En bankkommission nedsat af regeringen ventes at komme med et udspil til foråret. Formålet er at undgå, at en bank bliver så stor, at et land ikke har råd til, at den går konkurs, som det var tilfældet under finanskrisen. Selv om den liberaldemokratiske erhvervsminister Vince Cable er en klar fortaler, venter få, at kommissionen vil gå så langt.

En anden årsag er en ny afgift på britisk-baserede bankers globale balancer, hvilket ifølge HSBC reelt straffer dem for at have hovedsæde i London. Afgiften ventes at give 2,5 mia. pund til den britiske statskasse.

Regeringen vil også indføre et loft over indvandring. Efter kritik er reglerne blevet løsnet op, så banker uden problemer kan overføre medarbejdere fra kontorer i andre lande til det traditionelt meget åbne og internationale marked i London. Det er imidlertid stadig et spørgsmål, om disse medarbejdere uden videre kan medbringe deres familier.

Bonus-begrænsninger

Men det er især bonus og skat, som debatten har koncentreret sig om. HSBC har allerede identificeret mindst 15 konkrete tilfælde, hvor banken har været ude af stand til at hyre personale i Hongkong, fordi den ikke kunne tilbyde en to-årig garanteret bonus, som er standard i det lokale marked. Bonusreglerne vedtaget under Det Fælles Europæiske Banktilsyn (CEBS) betyder, at 60 pct. af en bonus tidligst kan udbetales efter tre år, mens kun halvdelen af det resterende beløb kan udbetales i kontanter. Oven i det har Storbritannien sat topskatten op fra 40 til 50 pct. for en indtægt over 150.000 pund (1,3 mio. kr.)

"Hvis man oversætter det til konkrete tal, betyder det, at ud af en bonus på 1 mio. pund, vil der nu kun blive udbetalt 100.000 pund i kontakter," forklarer Jon Terry, partner i revisionsselskabet PwC (PriceWaterhouseCoopers).

"Og selvom London byder på en masse andre fordele: gode skoler, infrastruktur, kultur, mange internationale klienter, kommer der et tidspunkt, hvor de ikke-finansielle fordele ikke længere opvejer de finansielle ulemper."

Han siger, at de nye regler er verdens strengeste, men han tror ikke, at britiske banker vil gå så langt som til at flytte deres hovedkvarterer. I stedet vil de udvide og starte nye forretninger i mere økonomisk favorable dele af verdenen.

"På langt sigt er der en risiko for, at det langsomt eroderer talentunderlaget og konkurrenceevnen i forhold til andre finansielle centre i verden," understreger Jon Terry.

"Rollespil"

Ikke alle er bekymrede. Erhvervsminister Vince Cable omtaler bankernes advarsler som en del af rollespillet i almindelig forhandlingsteknik, men det kalder økonomisk kommentator i the Observer, Andrew Clark, naivt og citerer en anonym bankmand:

"Bankerne er seriøse, men spørgsmålet er måske mere, hvor bankerne vil placere f.eks. det næste globale hovedkvarter for valuta? London? Det tror jeg ikke."

Hvis en bank flytter hovedkvarter, kan det koste op mod 500 stillinger; et lille antal sammenlignet med, da finanskrisen toppede, men det vil sende et dræbende signal om Londons styrke som et af verdens vigtigste finansielle centre.

Stuart Fraser, politisk formand for den britiske finansbranche, City of London, vurderer, at der er en 50 pct. chance for, at HSBC flytter til Hongkong, hvor banken også er grundlagt.

"Vi er nu meget nær det punkt, hvor fordelene ved at være i London snart er mindre end ulemperne, men de fleste banker ønsker ikke at forlade London, og politikerne har en klar forståelse for, hvad problemer er, så jeg er sikker på, at vi om to-tre år vil have vendt situationen igen," siger Fraser

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs