FinansWatch

Ratingbureau giver junk-status til køber af Nets

Ratingbureauet Moody's har ikke den store fidus til det selskab, der er oprettet af et konsortium af pengetanke, og som skal overtage og afnotere betalingsformidleren Nets fra børsen.

Foto: /ritzau/Torben Åndahl

Det selskab, der står til at overtage en af de vigtigste aktører i Danmarks finansielle infrastruktur – betalingsfirmaet Nets – får junk-status hos kreditvurderingsbureauet Moody's.

Der er tale om selskabet Evergood 4, som er moderselskab til Evergood 5, som begge er oprettet af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman og en række andre store pengetanke, herunder Sampo. Disse lagde i september et bud på at købe Nets for 165 kr. per aktie eller i alt godt 40 mia. kr., inklusive gælden i Nets.

Nets' bestyrelse har anbefalet aktionærerne at tage imod købstilbuddet, som allerede er accepteret af en stor del af aktionærerne. Bestyrelsen har blandt fordelene ved tilbuddet nævnt, at tilbudskursen er "attraktiv i forhold til Nets' aktuelle finansielle resultater," og at der afregnes kontant med aktionærerne.

Men ifølge Moody's er kreditværdigheden hos køberen Evergood 4 mindre good.

Bliver højt gearet

I en meddelelse fra den amerikanske ratingkæmpe fremgår det, at Moody's blot tildeler Evergood 4 – som altså er sat i verden for at købe og eje Nets – en rating på B2, hvilket er at betragte som junk-status.

B-kategorien tildeles selskaber, som Moody's vurderer til at være "spekulative" at låne penge, og som har "høj kreditrisiko".

Moody's analytiker på området, Sebastien Cieniewski, nævner i meddelelsen ovenikøbet, at Evergood 4 ligger i den svage ende af i ratingkategorien.

Han giver som forklaring på den sløje rating, at overtagelsen af Nets vil betyde, at betalingsselskabet vil blive yderligere forgældet. Ifølge Moody's vil gearingen af Nets således øges fra en faktor 4,3 til 8,7 ved Evergood 4's opkøb, som i høj grad finansieres via gæld.

Gearingen er et udtryk for, hvor stor gælden er i forhold til egenkapitalen.

Moody's skriver, at stigningen i gældsniveauet ved opkøbet også er årsag til, at der forskel på ratingen af Evergood 4 og Nets selv med tre rating-trin.

Nets har således en kreditvurdering på Ba2, men fornylig meldte Moody's ud, at man er ved at undersøge, om der er behov for at sænke Nets' rating som følge af den mulige overtagelse.

Ba-kategorien tildeles virksomheder, som "har spekulative elementer" og "væsentlig kreditrisiko".

Flere udfordringer på horisonten

Moody's peger i meddelelsen desuden på en række udfordringer og grundlæggende ulemper, som lægger en dæmper for kreditværdigheden hos Nets og dermed også Evergood 4.

Det gælder blandt andet, at Nets er koncentreret om det nordiske marked, at det danske firma oplever øget konkurrence fra internationale spillere, at der er pres på priserne fra bankerne og endelig, at Nets forventes at blive brugt til nye opkøb, hvilket igen vil øge gearingen i det danske betalingsfirma.

Moody's bemærker dog omvendt, at ovenstående forhold delvist modsvares af, at Nets blandt andet har en modstandsdygtig drift, at der er høje barrierer for at komme ind på betalingsmarkedet, og at der generelt er en trend væk mod brug af kontanter og over mod digitale overførsler, hvilket er positivt for potentialet i Nets' forretningsmodel.

Endelig fremhæver kreditvurderingsbureauet, at en solid driftsindtjening og stærke pengestrømme kan medføre en hurtig nedbringelse af gældsniveauet. Af samme årsag giver Moody's Evergood 4 et såkaldt stabilt outlook.

Ingen opstigning foreløbig

Moody's nævner dog, at som følge af Evergood 4's "svage position" i ratingkategorien B2, så er det usandsynligt at forestille sig en opgradering lige foreløbig.

Dog kan det over tid være positivt for det Hellman & Friedman-kontrollerede selskab, hvis Nets fortsætter de solide væksttakter, samtidig med at driftsindtjeningen øges, og hvis selskabet bruger penge på at sænke gældsniveauet mod en faktor 6.

Omvendt kan der komme pres på Evergood 4's rating, hvis Nets som følge af ny lovgivning eller negative markedsudviklinger bliver presset på omsætningen, hvis gældsniveauet fortsætter med at ligge over faktor 7,5 som følge af eksempelvis gældsfinansierede opkøb.

Tilbuddet på Nets fra Hellman & Friedman og de øvrige pengetanke udløber 18. december. Gennemførelsen er betinget af, at aktionærer med samlet mere end 90 pct. af aktiekapitalen accepterer det.

Nets vil bredere ud i Europa under nye ejere

EU-Kommissionen godkender salg af Nets til amerikansk kapitalfond

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs