FinansWatch

Vigtig del af EU's bankunion bevæger sig i dansk retning

Et afgørende element i EU's bankunion bevæger sig i dansk retning. Det mener finansminister Kristian Jensen (V), efter at han mandag i Bruxelles har deltaget i et udvidet møde i eurogruppen.

Finansminister Kristian Jensen (V) | Foto: PR

Den danske finansminister Kristian Jensen (V) mener, at det nærmer sig enighed i EU om, at der skal fjernes mere risiko i banksektoren, før man etablerer en fælles europæisk indskydergaranti.

"Det nærmer der sig i mine øjne mere og mere konsensus omkring," siger Kristian Jensen.

"Ikke at vi er der endnu. Men vi nærmer os konsensus, hvor der bliver reduceret mere risiko, inden man begynder at arbejde med at lave risikodeling i form af en fælles indskydergaranti," siger han.

Kristian Jensen mener dermed, at et vigtigt element i bankunionen trækker i dansk retning.

"Det synes jeg. Det trækker i vores retning. Men vi er der slet ikke endnu," siger den danske finansminister.

"Der er stadig lang vej at gå. Og det er stadig sådan, at vi tager ikke nogen beslutning på nogle måder, før vi har lavet vores review i 2019," siger han.

Kristian Jensen henviser dermed til den rapport, som et ekspertudvalg skal aflevere til regeringen i 2019.

Udvalgets rapport skal danne grundlag for den danske beslutning om at gå med i bankunionen eller ej.

EU-Kommissionen opstillede i sidste måned det mål, at forhandlingerne om de sidste elementer i EU's bankunion skal fuldendes i 2018.

Samtidig foreslog kommissionen en mere gradvis indfasning end hidtil forudset af den fælles indskydergaranti til at sikre bankkunders penge i tilfælde af krak.

I første fase skal en europæisk ordning ifølge forslaget nøjes med at sikre penge nok til de nationale garantiordninger, der findes i hele EU.

Her vil det i sidste ende stadig være de nationale ordninger, der skal dække tabene.

Først når der er ryddet op i de nødlidende lån, der underminerer væksten i flere medlemslande, kan man ifølge det nye forslag overgå til en fælles ordning, hvor man deler risikoen.

Det reviderede forslag er kommet efter især tysk frygt for at komme til at betale for dårlig økonomisk styring i blandt andre italienske banker.

Normalt er møderne i eurogruppen forbeholdt de 19 lande, der deler den fælles mønt.

Men mandag var kredsen udvidet til alle EU-lande undtaget Storbritannien, der efter planen forlader EU i 2019.

Det udvidede møde i eurogruppen er en forberedelse til et eurotopmøde for alle EU-lande undtaget Storbritannien i næste måned.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs