Minister afviser at lempe regler for international rekruttering
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) afviser at åbne Danmarks grænser for mere udenlandsk arbejdskraft.
Det siger ministeren i et interview med Politiken.
I stedet skal unge danskere, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, være med til afhjælpe den efterspørgsel, lyder det fra Ane Halsboe Jørgensen.
Ministeren frygter, at lempelser vil føre til skævvridning - og altså være imod Socialdemokratiets udlændingepolitik.
”Som regering er vi nødt til at have blik for helheden. Det spørgsmål, jeg er nødt til at stille mig selv som minister, som den enkelte arbejdsgiver ikke behøver stille sig selv, er, at hvis de får de medarbejdere, lad os sige fra et afrikansk land, hvad betyder det så for sammenhængskraften?,” siger ministeren til Politiken.
Debatten er vokset, mens ledigheden falder, og behovet for arbejdskraft stiger. Det har fået flere af Halsboe Jørgensens kolleger til at foreslå nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft.
Især udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har anført denne diskussion med forslag om, hvordan virksomheder bør have lettere adgang til at rekruttere fra lande udenfor Europa blandt andet gennem en samarbejdsaftale med lande på det afrikanske kontinent.
Det udtrykte økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) sig senere positivt om.
I den finansielle sektor har Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) flere gange talt varmt for, at det skal være nemmere at hente udenlandsk arbejdskraft til landet.
”Vi har igennem flere år argumenteret for, at det skal være lettere for vores medlemsvirksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Især i en tid med mangel på højspecialiseret arbejdskraft er det afgørende, at virksomheder kan rekruttere de nødvendige kompetencer internationalt. Det er meget positivt, at regeringen har lyttet til erhvervslivet,” udtaler Nicole Offendal, adm. direktør for FA, i marts i forbindelse med en lempelse af reglerne på området.
Danmarks Statistik har ifølge Politiken beregnet, at 42 pct. af danske industrivirksomheder manglede arbejdskraft i 2022. Ifølge Dansk Erhverv kalder det på handling, hvis ikke Danmark om ti år skal mangle 130.000 medarbejder, skriver avisen.
Moderaterne vedtog på partiets sommergruppemøde et politisk oplæg med 12 konkrete forslag til at skaffe mere udenlandsk arbejdskraft.
Et konkret forslag lyder, at partiet blandt andet vil have en ”overhalingsbane”, så virksomheder, der er overenskomstdækket, skal kunne hente medarbejdere i udlandet.